Crima sub juramant

De Ion Bălan 02 August 2012, 18:00 IB
Judecatorul: Liniste ca evacuez sala! Nu vorbeste nimeni decat cu aprobarea mea sau daca este intrebat de mine! Aici este sala de judecata nu Gara de Nord! Luati loc! Cine nu are loc, paraseste sala! Aprod!
Aprodul: Este ordine domnule judecator!
Judecatorul: Grefier?...

Grefierul: Dosarul XXX,Atac armat cu  victime.Toate partile prezente.
Judecatorul: Multumesc.(Dupa o profunda tacere profesionala) Domnule subofiter,scoateti catusele criminalului.
Criminalul: Domnule judecator,ma declarati criminal inainte de a fi judecat?! Dumneavoastra sunteti liber,cu legea in manaiar eu in boxa cu catusele la maini si la picioare?! Putem oare fi egali in fata legii?
Procurorul: Domnule judecator solicit sa nu…
Criminalul; Sa nu-mi scoata si lanturile de la picioare?! Da, ar fi periculos, grefiera este blonda. Culoarea asta ma agita,devin furuios si pot comite iar o actiune in forta!..
Judecatorul: Domnule subofiter, puneti-i inapoi catusele! Liniste! Domnule procurer,poftiti.
Procurorul: Onorata instanta,domnule presedinte, acuzarea,analizand toate documentele oficiale ale I.M.L date,declaratii,expertize, retine in sarcina acuzatului infractiunea de crima cu premeditare si ranire grava, comise cu discernamant. Acuzarea cere instantei de judecata condamnarea pe viata.
Judecatorul: Multumesc. Apararea, va rog.
Avocatul: Domnule judecator am sa incep prin a pune cateva intrebari acuzatului nu criminalului.Deci,cand si cum ati cunoscut-o pe fosta sotie?
Acuzatul: Prin internet. Onorabila, doamna tanara,blonda,cu meserie, cocheta care dorea sa cunoasca un barbat integru, educat, cu tinuta atletica etc,etc. Priviti: eu sunt acela,fara catuse la maini si la picioare si torturat de regimul din celula.
Avocatul: Ce juraminte v-ati facut reciproc la casatorie?
Acuzatul: La starea civila mi-a jurat fidelitate suta la suta si m-a implorat,va rog sa retineti,ca daca ma inseala cu un alt barbat,s-o impusc in cap ca sa moara repede fara sa se chinuiasca si ma intreb de ce n-o pedepsiti pe ea post mortem ci pe mine care mi-am respectat juramantul facut?! Si dupa o dreapta judecata ii lipesc pe cruce sentinta, sa stie ca-i vinovata si ca m-am tinut de cuvant!
Judecatorul: De ce ai impuscat-o in atelierul de coafor si nu acasa?
Acuzatul :M-a rugat, ca daca o sa greseasca,s-o impusc in coafor pentru publicitate,era moarta dupa publicitate, mai ales ca tocmai ii vopsea parul iubovnicului. Mi s-a facut negru in fata ochilor si gurile de votca si drogu’ luat m-au indemnat sa ma tin de cuvant: si am inceput sa trag: unii au murit,altii au scapat vii. Asa-i in timp de razboi! Mai ales sentimental! Deci domnule judecator,m-am tinut de cuvant,sunt un om onorabil. Am facut totul cu discernamant,nu dintr-o boala psihica cum incearca unii experti si chiar avocatul meu sa ma apere!
Judecatorul: Deci ai comis crimele cu discernamant?!
Acuzatul: Da domnule judecator. Si ca sa vedeti ca sunt un om responsabil si de onoare,va declar in premiera, public, ca pe  pietarul x eu l-am omorat.(Animozitate in sala)
Judecatorul: Liniste!(bate cu nervozitate cu ciocanul in masa) Declari in fata instantei, cu atatia martori, ca l-ai omorat pe X pietarul?
Acuzatul: Da domule judecator,eu sunt un om educat,am urcat pe scara lui Darwin adunand in capul meu miloane de ani de evolutie.
Judecatorul: Si care a fost contextul in care ai coborat de pe scara evolutiei lui Darwin si l-ai omorat pe X pietarul?
Avocatul: Domnule judecator…
Acuzatul: Domnule judecator,avocatul meu habar n-are de context,asa ca il rog sa taca!
Judecatorul: Continua…
Acuzatul: Intr-o seara,la o votca si lautari, mi-a spus ca a pierdut o suma mare de bani la poker si ca peste doua zile,banii sau este executat si ca nu vrea sa moara de mana unor excroci si criminali. Atunci mi-a propus un targ: sa-mi lase bani pentru inmormantare, parastase, bocitoare, colive si alte hangarale cu popi. De asemenea am pus la punct cui punem in carca crima. A fost simplu! Mortul avea imprumutat de la portar un pistol pentru o alta rafuiala care n-a mai avut loc. Am pus o manusa ca sa nu las amprentele mele si l-am impuscat lasand alaturi pistolul portarului. Asa ca depun la dosar,domnule judecator, scrisoarea lui catre mine prin care ma roaga sa-l impusc. De asemenea depun la dosar toate facturile platite pentru nmormantare: roapa, crucea, dricul, coroana, coliva, bocitoarele, pentru decontarea sumei lasate de pietar.
Judecatorul: Mai ai ceva de adaugat?
Acuzatul: Domnule judecator,sunt un om onorabil si responsabil de tot ce-am facut. De aceea si instanta trebuie sa fie la fel!
Judecatorul: Sa te omoare?! Nu ma lasa codul penal..!
Acuzatul: Atunci domnule judecator,cum putem fi egali in fata legii?

Luni de zile ziarele si televiziunile au trait publicand sute de pagini cu locul rimei, criminalul, mortii, ranitii, viii si declaratiile cu probe ale criminalului onorabil si cu discernamnt recunoscut de el in fata a zeci de martori prezenti la proces. Crima sau executie la cererea victimei?! Criminalul onorabil si responsabil a fost condamnat pe viata la inchisoare. Judecatorul,in roba,a rostit solemn in numele legii sentinta: amandoi fiind egali in fata legii,dar fiecare dupa fapte…

Si totusi cineva se poate intreba: oare cine a avut dreptate:crima sub “juramant platita” ori codul penal aplicat solemn de catre judecator? Sau trebuie aplicata legea talionului - dinte pentru dinte, crima pentru crima?!
Nu! Legea pentru crima!


 

Autor Ion Bălan 02 August 2012, 18:00 IB
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate