”Intălnire memorială cu Mihai Eminescu” la Muzeul Ianca

De Redactia 16 Ianuarie 2016, 08:25 Ianca

In Sala de conferințe a Muzeului Ianca s-a desfășurat joi, 15 ianuarie 2016, ora 11,00, manifestarea cultural-educativă “Intâlnire memorială cu Mihai Eminescu”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Ianca în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România filiala Sud-Est și la el au fost prezenți elevi, cadre didactice, intelectuali ai orașului Ianca, un numeros public. Din partea Uniunii Scriitorilor din România Filiala Sud-Est au participat scriitorul Vasile Datcu și poetul Gherghinoiu Constantin. Au fost prezenți, de asemenea, cei doi preoți parohi ai localității Ianca, colaboratori ai muzeului și slujitori ai comunității.     

Un grup de elevi din cadrul Liceului Teoretic “Constantin Angelescu”, îndrumați de profesoara de limba și literatura română Cazacu Mirela, au recitat din creația lui Eminescu și au prezentat momente interesante din biografia marelui poet.

Prin prezența la eveniment a celor doi scriitori din Brăila, membri ai Uniunii Scriitorilor din România Filiala Sud-Est, s-a reușit realizarea unui dialog interesant cu elevii legat de creația și importanța poetului pentru cultura românească.
        
Poetul Constantin Gheorghinoiu a reamintit că într-o scrisoare către C. Noica, Emil Cioran afirma: “Fără Eminescu, neamul nostru ar fi fost neîsemnat și aproape de disprețuit. Eminescu reprezintă marea cultură română, iar sărbătorirea lui astăzi este un prilej de reflecție asupra a ceea ce suntem noi ca neam”.                     

”Trebuie să scoatem în evidență două dimensiuni ale lui Eminescu: creator al limbii române culte și  contemporanul etern al spiritului român” aprecia scriitorul Vasile Datcu

“Prin această acțiune, a contat nu numai sărbatorirea în sine a zilei de naștere a poetului, dar și colaborarea între grupul intelectual al Brăilei și acela al celei mai mari localități a județului, după municipiul Braila – astăzi orașul Ianca” a precizat profesorul Ion M. Bărbuceanu, fondatorul muzeului din Ianca.
 
După eveniment cei doi scriitori brăileni au socializat cu o parte din participanți și apoi au vizitat muzeul.   

 

Autor Redactia 16 Ianuarie 2016, 08:25 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii