Seminar: Pionieri ai aeronauticii din spatiul brailean.Ianca si aeronautica

De Redactia 09 Iunie 2016, 08:55 Ianca

Vineri l0 iunie 2016, orele 11:00 la sala de conferinte a muzeului Ianca va avea loc seminarul dedicat primelor inceputuri ale aeronauticii brailene si in mod special a o istoriei recente a aerodromului Ianca. Actiunea are loc in cadrul proiectului finantat de Consiliul Judetean Braila ce se va finaliza la 25 octombrie de ZiuaArmatei Romane cu o expozitie avand tematica de mai sus.

Seminarul propus este dedicat comemorarii a 110 ani de la primul zbor deasupra Carpatilor ce a awt loc la 16 iunie 1906 cu un balon cu hidrogen. In nacela au luat parte locotenentul Eugeniu Asachi( primul ofiter roman specializat in folosirea aerostatiei in scopuri militare) si Nicolae Niculescu Ianca, fiul boierului Alexandru Niculescu, proprietarul mosiei Ianca.

Tot in aceasta luna,la 26 iunie se implinesc 65 de ani cand aicipe aerodromul din Ianca aavut loc primul zbor,in simpla comand4 cu un avion militar cu reactie, de productie ruseasca, in Romania.

La acest seminar sunt invitati sa participe, de la Bucuresti , profesor doctorant Sorin Turturica- muzeograf la Muzeul National al Aviatiei Romane si cercetator din domeniul aeronauticii romane Dan Antoniu, iar din Braila si Ianca vor participa fosti comandanti.ai Regimentului 49 Aviatiei Vanatoare Bombardament Ianca, cat si alte cadre militare , azi inrezerva sau retragere .

Din patte finantatorului proiectului aviatiei participa doamna Bragau Gabriela, iar de la Arhivele Brailei doamna Botez Stefania. Dezbaterile din cadrul seminarului vor avea ca scop gasirea modalitatilor de realizare a obiectivelor stabilite prin proiect: reabilitarea si mutarea sectiei de aviatie a muzeului intr-o noua locatie cu cat mai multe fapte inedite, a expozitiei si colectiouarea a cat mai multe materiale.

 

Autor Redactia 09 Iunie 2016, 08:55 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii