Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Ianca

De Alexandrina Iordache 20 Aprilie 2013, 20:22 Ianca


Orasul Ianca, al doilea oras ca marime al judetului Braila, este amplasat in campia Brailei, la 45 km de Braila. Am descoperit, intr-o frumoasa zi de aprilie, un oras curat, cu strazi asfaltate si ingrijite, cu flori si pomi in fata curtilor, un oras de oameni gospodari.

Asa s-a dovedit a fi si Ion Cristi Cosmin, preot la una din bisericile din oras. In orasul Ianca sunt doua biserici: una in centru cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", inca in lucru, iar cea de a doua spre iesirea din oras, in directia Faurei, cu hramul "Sfantul Ioan Botezatorul". Pe cea din urma am ales sa o vizitam.

Am fost insotita de dnele Georgescu Lucia si Balan Georgeta, membra si respectiv vicepresedinte al Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Braila dar si de scriitorul local Ion Grigoroiu.

Am fost intampinati de preotul Ion Cristi Cosmin, un preot tanar care slujeste in aceasta biserica din decembrie 2009 si caruia i se potriveste in totalitate proverbul "Omul sfinteste locul" si nu pentru ca este preot.

Biserica, privita de afara, pare mica si austera poate datorita faptului ca exteriorul este numai cimentuit. Dar daca ai pasit in curtea ei te impresioneaza curatenia care domneste, totul este aranjat, ingrijit, cu alei pavate, cu banci si cosuri de gunoi, cu gazon de un verde crud frumos tuns si flori. De altfel asa arata si casa parohiala.

Cu voce calda din care razbatea dragostea fata de locasul de cult in care slujeste dar si fata de enoriasi, preotul ne-a prezentat mai intai curtea bisericii. Chiar la intrare, in dreapta, se afla clopotnita. Clopotul vechi, de 260 kg., va fi inlocuit cu unul nou, de aceeasi greutate, realizat la turnatoria de clopote Grassmayr din Austria. In foisorul de langa clopotnita doreste sa amenajeze o biblioteca.

Au urmat apoi agheasmatarul si lumanararul unde troneaza o cruce alba din marmura. Pe una din fete sunt gravate cuvintele: "Slava Eroilor, Deportatilor si Martirilor romani". In acest loc enoriasii aprind lumanari si se roaga pentru cei care si-au jertfit viata pentru o cauza mai buna. Parintele mi-a marturisit ca atat strabunicul si cat bunicul lui au fost veterani de razboi.

Tot in curtea bisericii se afla o troita monument iar in cimitirul de langa biserica, stramutat acum, se afla cruci de piatra, construite de buzoieni, care dateaza din secolele XVIII-XIX, declarate monument istoric. Crucile sunt amplasate in doua locuri diferite iar parintele intentioneaza sa la adune pe toate in acelasi loc.

In spatiul dintre biserica si gardul fostului cimitir se doreste construirea unei cladiri pentru agapele crestinesti.Parintele ne-a invitat apoi in biserica.

Am avut o mare surpriza. Interiorul contrasteaza puternic cu exteriorul, mai putin la capitolul curatenie. Totul straluceste in biserica. Pe cat de mica pare de afara pe atat de incapatoare si luminoasa este inauntru. Lumina patrunde prin ferestre laterale dar e data si de doua policandre frumoase. Pictura este foarte frumoasa si a fost restaurata in perioada 2002-2003 prin grija preotului Ispas Vasile Tomi, trecut acum la cele vesnice si cu ajutorul enoriasilor. De asemenea a fost restaurata catapeteasma si s-a aurit dar au fost realizate si unele lucrari de consolidare si reparatii.

O pictura din interiorul bisericii, pisanie, mentioneaza: "Cu voia tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sf. Duh s-a zidit acest dumnezeiesc locas cu hramul "Sfantul Ioan Botezatorul", in anul 1872, cu cheltuiala enoriasilor si osardia preotului paroh N. Mihalcescu". Dupa efectuarea lucrarilor de consolidare si restaurarea picturii, biserica a fost resfintita de P.S.Episcop Casian Craciun in data de 11.XI.2007.

Cum intri in biserica,in dreapta, e improvizata o biblioteca unde se afla fotografia preotului Ispas Vasile Tomi, despre care parintele vorbeste cu respect si admiratie. Ne-a vorbit de pildele, intamplarile si istorioarele adunate de preotul Ispas aparute postum in volumul "Arvuna pentru vesnicie".

Preotul Ion Cristi Cosmin ne-a prezentat o icoana, care nu este expusa pe peretii bisericii, ci se afla pe o masa chiar la intrare. Icoana il reprezinta pe Mantuitor, deasupra hartii Romaniei Mari incadrat in stanga si dreapta de toti sfintii romani. Conturul hartii este format din 12 barbati cu troite in mana, fiecare reprezentand cate o puscarie in care au murit cei persecutati politic, inclusiv preoti. In interiorul hartii sunt marcate locurile unde au existat astfel de puscarii: Cernauti, Balti, Soroca, Botosani etc. in perioada comunista si chinurile la care erau supusi.



Este o icoana deosebita pe care preotul a cumparat-o si le-o arata copiilor. De altfel parintele preda ore de religie la scolile din Ianca. Parohia are si o activitate culturala bogata, desfasoara activitati cu copiii, are un cor format din femei iar la sfintele sluje canta toata lumea, organizeaza pelerinaje de o zi cu copiii si, anual,cel putin un pelerinaj de 4-5 zile cu enoriasii, de obicei in perioada verii.

Desfasoara activitati legate de Hramul bisericii, Ziua invatatorului, Ziua scolii, Ziua Eroilor, Ziua Unirii etc. In ziua de 23 aprilie, de Sf. Gheorghe, dupa sfanta liturghie, un localnic, Catalin Dogarescu, crescator de cai, organizeaza un concurs de carute. La el participa locuitorii din Ianca care au carute cu cai iar concursul se desfasoara pe o pista amenajata la marginea orasului, ne spunea parintele.

Concursul este la a doua editie. Castigatorii primesc premii care constau in diplome si suma totala de 1.000 lei. Premiile, trei la numar, sunt acordate de organizator, Primarie si biserica.

Parintele se mandreste cu faptul ca doua fete au ajuns la faza pe tara a Olimpiadei de Religie iar doi tineri din Ianca sunt studenti la teologie, unul din ei fiind sef de promotie la liceu.

Ne-am despartit cu greu de ospitaliera noastra gazda. La despartire parintele a tinut sa ne adreseze cateva urari cu ocazia apropiatelor sarbatori: "Ne aflam in postul Pastelui si in apropierea sarbatoririi Invierii Domnului. Cu multa dragoste trasmitem tuturor crestinilor si familiilor dv. sa aveti Paste Fericit, cu multe bucurii, impliniri, pace, sanatate si binecuvantare de la Domnul Nostru Isus Hristos cel ce a biruit moartea iar pe noi ne-a facut fii ai luminii".

 

Autor Alexandrina Iordache 20 Aprilie 2013, 20:22 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii