Muzeul Ianca - festivitate de donatie de carte Cantor A. Valentin

De Frimu Ghinea 08 August 2016, 15:58 Ianca

Miercuri 10 august 2016 ora 10:30 va avea loc festivitatea de donatie carte (74I de volume) facuta de catre ing. Cantor A. Valentin, din Bucuresti, fost detinut si prigonit politic, incarcerat la Jilava intre anii 1952 - 1955 catre Muzeul Ianca.

In decembrie 1952, cand avea doar 24 de ani, Valentin A. Cantor a fost intemnitat pentru ca s-a opus colectivizarii.
A fost acuzat ca incearca ,,rasturnarea ordinii sociale” si ca detine ,,publicatii interzise” in fapt manifeste care denuntau abuzurile colectivizarii.

Valentin A Cantor Valentin Cantor a stat in temnitele Fortului 13 Jilava timp de trei ani si patru luni.Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai sangeroase temnite comuniste, aflata la marginea Bucurestiului, a ramas in amintirea fostilor detinuti drept o casa a groazei, unde bataia si tortura ii dezumanizau.Toti cei care aveau inteligenta sa inteleaga comunismul si curajul sa i se opuna erau aruncati in temutul Fort 13 de la Jilava.Dupa eliberarea din inchisoare, cu toate ca avea studii superioare inginer- tehnolog, nu putea promova, era permanent urmarit de organele securitatii.Gandul de a parasi tara, de a merge spre lumea libera, a aparut in vara anului 1965 asa dupa cum chiar dansul scrie intr-o lucrare autobiografica :,, Era vara anului 1965 si nu pregatisem nimic, decat mintal, optiunea cu Dunarea; in rest exact unde de-a lungul fluviului si cu ce suport, ca pregatire fizica si valuta minima precum si alte amanunte importante nu erau deloc puse la punct.”In acea perioada, singura solutie de a pleca din Romania, era trecerea Dunarii, in Iugoslavia si de acolo in Italia sau Austria.

Reuseste sa treaca Dunarea si dupa multe peripetii cu mult noroc, in anul urmator ajunge in Iugoslavia si apoi in Italia. Din Italia, din lumea libera ajunge in S.U.A. Se incadreaza si activeaza in emigratia romaneasca, ajungand presedinte al Societatii Avram Iancu New York, S.U.A. Aici intalneste familia Crainic refugiata si ea din Romania – Georgeta Crainic, militanta activa pe taram cultural artistic.Dupa revolutie, vine in Romania, isi recapata partial casa stramoseasca si se reinfiinteaza Partidul National Taranesc Crestin Democrat.

A fost aproape de Corneliu Coposu si de alti seniori taranisti. Domnul inginer Cantor a sprijinit muzeul nostru inca din primii ani de la infiintare din 1982, mijlocind ajungerea in tara a mai multe tablouri de fosta artista Georgeta Crainic – fiica orasului Ianca. La inceputul acestui an domnul inginer Cantor A. Valentin, ne-a facut propunerea ca o parte din biblioteca sa personala sa fie donata muzeului nostru.Am acceptat donatia care insumeaza 741 de volume cat si cu cheltuiala donatorului, achizitia de 5 rafturi de la complexul comercial Bucuresti YKEA.

Muzeul nostru mai dispune de un fond de carte, de la diversi donatori ce va constitui o componenta importanta in comunitate – biblioteca muzeului. Donatia are in componenta carti de istorie, literatura, biologie, memorii, biochimie, diverse, enciclopedie, civilizatia, astronomia, matematica, tehnologia, religie, stiinte, arta, turism, politica, teorii, dictionare, compozitii, probleme sociale si muzica.

La activitatea de miercuri participa si varul domnului Cantor stabilit in S.U.A., Vinatoru Mihai coautor al donatiei.

 

Autor Frimu Ghinea 08 August 2016, 15:58 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii