100 de ani de la intrarea noastra in Primul Razboi Mondial- realizarea Marii Uniri din anul 1918.

De Frimu Ghinea 29 Noiembrie 2016, 14:38 Ianca

Mzeul Ianca - ziua Unirii simpozion

Manifestarea a avut loc la sala de conferinte a Muzeului din Ianca organizata in parteneriat cu Asociatia Cadrelor Militare in rezerva si in retragere- Filiala Braila si Liceul Tehnologic ,,Nicolae Oncescu” Ianca.

Profesor Ion M. Barbuceanu, fondatorul Muzeului Ianca, deschide activitatea prezentand o scurta comunicare dedicata Eroilor satelor noastre – ostasii chemati sub arme sa-si apere tara.

Sunt evidentiate unitatile militare brailene si contributia de sange in acest razboi. Din Ianca au cazut multi ostasi pe campul de lupta.In cinstea lor, in perioada interbelica, s-au ridicat Monumente ale Eroilor din Ianca si Perisoru.

Din partea Asociatiei cadrelor militare in rezerva si retragere a vorbit domnul Dumitru Ion presedintele Asociatiei. A prezentat intrarea noastra in razboi si principalele lupte.
Sunt evidentiate luptele eroice din Dobrogea (Muntenia) si din Moldova.

Se prezinta situatia dramatica a tarii noastre, cam in a doua parte a anului 1916 si apoi in 1917 mai mult din jumatate de tara se afla sub ocupatie straina, cam in a doua parte a anului 1916 si apoi in 1917 mai mult din jumatate de tara se afla sub ocupatie straina. Regele, Guvernul, administratia si o mare parte a populatiei s-a refugiat in Moldova, Iasiul devine capitala tarii si efortul nostru este de a rezista si opune rezistenta inamicului. Luptele si marile batalii de la Marasti, Marasesti si Oituz.

Conditiile istorice au facut ca Romania sa iasa victorioasa.Evenimentele ulterioare fac posibil ca in 1918, rand pe rand teritoriile romanesti ca Basarabia, Bucovina si Transilvania, sa hotarasca Unirea.Asa ca la 1 decembrie toate teritoriile romanesti formau Romania Mare.Astfel intrarea noastra in razboi a fost benefica – sangele varsat ne-a dat tara intreaga.

 

Autor Frimu Ghinea 29 Noiembrie 2016, 14:38 Ianca
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii