Lecția de a fi om pentru oameni

De Victoria-Maria Pripon 22 Octombrie 2024, 18:57 Galati

Lecția de a fi om pentru oameni 1

Ajutor pentru două familii din Galați, din partea elevilor de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Buzău

Duminică, 20 octombrie 2024, colectivele claselor a IX-a J, a X-a J și a XI-a I (toate cu profilul științe sociale) de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, sub îndrumarea doamnei Elena Năstăsoiu, profesoară de istorie la această instituție de învățământ, au achiziționat produse (gresie, ciment, birouri, scaune, laptop, telefon, frigider, aragaz, cuptor cu microunde, fier de călcat, dezumidificator, pilote, perne, pături, lenjerii, îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente) pentru două familii care au avut de suferit ca urmare a inundațiilor recente care au avut loc în comuna Cudalbi, județul Galați. Buzoienii au dăruit personal bunurile achiziționate beneficiarilor, fiind primiți cu speranță, cu emoție și cu multă recunoștință de persoanele afectate în urma fenomenelor extreme petrecute la mijlocul lunii septembrie a.c.

Lecția de a fi om pentru oameni 2

Proiectul a fost susținut de către domnul profesor Cătălin Zaman, cadru didactic la Școala Gimnazială „Înv. Nicolae Ispas” din Clondiru, județul Buzău, iar un rol esențial l-a jucat și directoarea școlii din comuna Cudalbi, doamna Anca Dediu, care s-a implicat foarte mult în renovarea clădirii instituției de învățământ pe care o conduce și în identificarea familiilor care au nevoie de sprijin.

La manifestare au fost prezenți și componenții echipei de robotică Homosapiens a Colegiului Național „B. P. Hasdeu”, coordonați de doamna profesoară Amalia Voicu. Membrii acestui club important al liceului amintit au realizat o demonstrație dedicată elevilor din clasa I a școlii din Cudalbi.

Lecția de a fi om pentru oameni 3

În rândurile următoare, vă voi prezenta câteva impresii ale unor copii care s-au implicat cu mult drag în acest proiect, știind că, dacă au suficient curaj, pot schimba lumea:

„Am trăit sentimente puternice alături de oamenii păgubiți ce aveau o poveste de viață emoționantă. Am reușit, însă, să le aducem zâmbetul pe buze și să îi facem să uite, pentru ceva timp, acele momente cumplite” (Niță Alexandru Ștefan, clasa a IX-a J, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”); „Privirile lor pline de recunoștință mi-au arătat cât de important este să fim prezenți și empatici. Am înțeles că, oferind ajutor, ne transformăm și noi în bine. Această experiență mi-a adus o bucurie pe care nu o pot descrie în cuvinte” (Urmuzache Mara-Elena, clasa a IX-a J, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”); „Viața nu este la fel pentru toți, dar, din puținul fiecăruia, putem aduce zâmbetul pe buzele oamenilor care au pierdut tot, dar nu au încetat să lupte” (Panait Teodora Cătălina, clasa a XI-a I, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”); „Am rămas impresionată de modestia și simplitatea acelor oameni. Deși au trecut prin lucruri de neimaginat, au găsit forța să se ridice și să lupte în continuare” (Cîrstian Mihaela Iacobina, clasa a XI-a I, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”).

Doamna profesoară Elena Năstăsoiu, coordonatoarea activității, a declarat, la rugămintea mea, următoarele:

„Este un proiect de suflet, un proiect de construcție umană, în sensul în care, prin acest proiect, mi-am propus mobilizarea multor copii, dar și a părinților, tocmai pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor afectați de inundații și, pe de altă parte, beneficiari sunt și voluntarii, deoarece am vrut să le arătăm acestor copii, care au venit personal în zonele afectate, vulnerabilitățile vieții și că, oricând, se poate întâmpla ceva dramatic în viața oricui. Pe de altă parte, este bine să intrăm în contact direct cu oamenii care trec prin necazuri, pentru a ne dezvolta empatia, pentru a înțelege că în mâinile noastre stă puterea de a ne ajuta, de a construi sănătos, frumos, și de a ne ridica un viitor mai sigur. Consider că implicarea atâtor copii este dovada faptului că încă avem nădejdea unui viitor mai sigur, mai luminos, sunt copii care mi-au demonstrat, prin lacrimile pe care le-au vărsat astăzi, că le pasă și că sunt oameni de viitor, cu care putem construi. Le mulțumesc părinților, le mulțumesc elevilor și, mai ales, acelor părinți anonimi, care nu au vrut să fie cunoscuți, dar meritele și contribuția acestora au fost extraordinare. Le mulțumesc tuturor!”.

Dedicată atât activității didactice, cât și unor proiecte culturale și umanitare bine-cunoscute pe plan local și național, doamna profesoară Elena Năstăsoiu reușește, încă o dată, să le predea o lecție de viață importantă elevilor domniei sale – și, în același timp, să vină în sprijinul unor persoane care aveau cu adevărat nevoie de acest ajutor –, predând, din nou, lecția de a fi om pentru oameni.

 

Autor Victoria-Maria Pripon 22 Octombrie 2024, 18:57 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii