Recunoașterea intenațională a independenței de stat a României, manifestare la Muzeul de istorie „Paul Păltănea” Galați

De A.Frangu 14 Decembrie 2018, 08:19 Galati

afisVineri, 14 decembrie 2018, ora 10.00,la Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi, str. Costache Conachi, nr. 2 are loc activitatea culturală 140 de ani de la recunoașterea internațională a independenței de stat a României. Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi.

Vor susține expuneri:

- profesor Georgiana Lorena Năstase, Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi - CUCERIREA INDEPENDEŢEI DE STAT A ROMÂNIEI ŞI UNIREA DOBROGEI;

- muzeograf Mariana-Delia Pohrib, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi - 140 DE ANI DE LA RECUNOAȘTEREA INTERNAȚIONALĂ A INDEPENDENȚEI DE STAT A ROMÂNIEI (1878 - 2018).

Pe fondul războiului ruso-turc (1877-1878), România, stat suzeran Imperiului Otoman, îşi proclamă Independenţa la 9/21 mai 1877. Independenţa avea să fie câştigată pe câmpul de luptă, în bătăliile de la Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, Belogradcik, fiind consfinţită prin Tratatul de la San Stefano şi Congresul de pace de la Berlin (1878).

Prin Tratatul de la Berlin (1/13 iulie 1878), marile puteri recunoşteau Independența de Stat a României, care ceda Imperiului Rus, sudul Basarabiei (județele Cahul, Bolgrad, Ismail) și primea Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor.

„Europa a primit România în familia statelor independente, înapoindu-i gurile Dunării și întinzându-i posesiunile până la Mare. Totodată, marele tribunal a obligat România la un dureros sacrificiu, la cedarea județelor noastre de peste Prut. Nu există român, de la domn până la ultimul cetățean, care să nu deplângă dezlipirea unei părți din pământul
strămoșesc, decretată de Europa”. (Mesajul Regelui Carol I la deschiderea Corpurilor Legiuitoare, 15/27 septembrie 1878)

 

Autor A.Frangu 14 Decembrie 2018, 08:19 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii