Elevi elveţieni, voluntari la Făurei

De Ionel Lazarică 15 Noiembrie 2014, 21:13 Faurei

fantana arteziana FaureiÎn decembrie 2012  managerul de proiecte Peter Frehn al  Corpului de Voluntari al Liceului Alpinum din Elveţia (ZUOZ), a primit o solicitare din partea Consiliului Local Făurei privind acordarea de sprijin în vederea reparării acoperişului spitalului sau a acoperişului şcolii gimnaziale din localitate.

În aprilie 2013 managerul de proiecte menţionat, însoţit de Arno şi Hans (doi voluntari elveţieni), a venit în România pentru a supune analizei problemele semnalate la Făurei, Moldoviţa şi Teaca. În cele din urmă, câştigător a fost declarat proiectul privind refacerea acoperişului Spitalului Orăşenesc Făurei. Este un proiect care s-a desfăşurat pe doi ani.

Prin efortul Corpului de Voluntari, astăzi spitalul din localitate are un acoperiş nou, realizat prin munca efectivă a voluntarilor elveţieni (Gerlinde, Karin, Hans, Arno şi 19 elevi conduşi de managerul de proiecte Peter Frehner) dar şi prin ajutorul lor financiar. Cu un altruism demn de laudă, Corpul de Voluntari a strâns, prin sponsorizări, în Elveţia, suma necesară cumpărării materialelor de construcţii.

În plus, spitalul a beneficiat şi de o sponsorizare de 10000 de euro de la firma REHAU (Austria) concretizată în uşi de termopan, dar şi de un transport (o donaţie) ce a constat în 35 de paturi de spital moderne, cât şi materiale sanitare (cârje, atele, seringi etc).

Ca o încercare de a recompensa eforturile depuse de aceşti adolescenţi cu suflet mare, cadre didactice de la liceul din Făurei, respectiv prof. Marilena Paraschiv şi prof. Elena Cocîrlea au conceput, cu multă dăruire, proiectul educaţional „Friendship the very key of love”, în cadrul căruia s-a organizat o „seară românească”, o întâlnire a elevilor elveţieni şi români în cadrul căreia s-au schimbat impresii, s-a discutat pe marginea tradiţiilor locului. Elevii români au prezentat, cu mândrie, portul popular, dar au avut şi ocazia să ofere, la cina servită împreună, produse culinare specifice românilor.

De asemenea primarul localităţii, Ionel Voinea, le-a oferit o excursie la Mănăstirea Ciolanu şi  la alte obiective turistice din municipiul Buzău.

activitate culinara, FaureiAnul acesta, ultimul al proiectului, după finalizarea, cu succes, a lucrărilor la acoperişul Spitalului Orăşenesc Făurei, fetele din Elveţia, alături de fetele liceului local, au pregătit sarmalele tradiţionale româneşti pe care le-au servit apoi, în seara următoare, la „cina prieteniei”. Primăria din localitate a organizat şi o excursie la Brăila, unde elevii s-au plimbat cu vaporaşul pe Dunăre, timp de trei ore.

Seara, petrecerea de bun rămas a fost un prilej de bucurie, dar şi de uşoară tristeţe, a despărţirii, pentru toţi. ”Prin puterea exemplului, tinerii elveţieni ne-au arătat ce înseamnă să fii un voluntar care îşi face treaba. Activităţile pe care le-am desfăşurat împreună cu aceştia, precum gătirea cinei pentru întreg grupul, dar şi împărtăşirea tradiţiilor româneşti, ne-au ajutat să legăm prietenii şi să cunoaştem elemente ale unei alte culturi, dar şi să construim punţi de comunicare” ne-a declarat elevul Cristian Condruz din clasa a X-a A a liceului din Făurei.

Totuşi gesturile frumoase ale elveţienilor nu s-au oprit aici; la începutul anului şcolar au trimis din Elveţia 47 de bănci şcolare, 100 de scaune, o tablă dublă, un retroproiector şi o băncuţă pentru activităţi sportive.

În această toamnă s-au pus bazele unei noi colaborări: un proiect de doi ani, care ar putea viza acoperişul Gimnaziului sau pe cel al Căsuţei de copii din Brateşu. De aceea, sperăm că povestea nu va lua sfârşit aici!” ne-a declarat prof. Marilena Paraschiv, unul dintre coordonatorii proiectului.

 

Autor Ionel Lazarică 15 Noiembrie 2014, 21:13 Faurei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate