Zâmbind printre lacrimi şi cataloage fără soţ, la Făurei

De Ionel Lazarică 18 Iunie 2015, 10:56 Faurei

absolventi FaureiÎn lume m-ai dat resemnat, în vâltorile grele…” spunea Bacovia, cu tristeţe, despre liceul său şi al orişicui, în pragul marii despărţiri.

În acest spirit, zilele trecute, la Liceul Teoretic „George Vâlsan” din Făurei, a avut loc festivitatea de absolvire a cursurilor liceale, organizată de elevii claselor a XII-a A, B, C, D şi E. Cursul festiv a debutat cu ultima strigare a catalogului, în fiecare clasă, situaţie în care, atât elevii cât şi diriginţii, au fost copleşiţi de emoţii.

Transfiguraţi de înălţimea şi unicitatea momentului trăit, elevii au răspuns „prezent” cu vocea gâtuită dar şi cu resemnarea sfârşitului pe care abia acum începeau să-l perceapă în dimensiunea lui necruţătoare.

Apoi, adolescenţii, îmbrăcati în robele lor frumoase, însoţiţi de diriginţii şi profesorii lor, au defilat pe străzile oraşului cu castani, retrăind parcă fascinaţia celor patru ani de liceu şi stârnind admiraţia nostalgică a trecătorilor ce–i priveau cu ochii înrouraţi, pradă cine ştie căror amintiri de demult, poate fără robe, dar cu aceeaşi vibraţie…

La sosirea la Casa de Cultură a oraşului, au fost întâmpinaţi cu flori, lacrimi şi zâmbete migdalate, de părinţi, rude, prieteni şi oficialităţi, trăirea cea mai puternică fiind stârnită de intrarea lor prin învăluire, intrare ce a transformat pe cei prezenţi acolo într-o insulă podidită de lacrimi (puţini au fost cei care au reuşit să-şi stăpânească emoţiile).

La început prof. Gabriela Petrovici, directorul liceului, a ţinut un discurs în care a menţionat importanţa momentului pentru absolvenţii cursurilor liceale, i-a îndemnat să respecte şi să aplice ce au învăţat în şcoală şi le-a urat succes în tot ce vor întreprinde, fără să uite de bine şi fumos, pe care trebuie să le caute în viaţă.

Pe rând elevii au fost invitaţi pe scenă de către diriginţi, care au ţinut scurte alocuţiuni, cu privire la semnificaţia încheierii unei etape importante din viaţa liceenilor, etapă care va constitui piatra de temelie pentru alte şi alte realizări.
absolventi Lic. Faurei
Astfel, prof. Monica Surdeanu, dirigintele clasei a XII-a B a spus:
E un moment încărcat de emoţii, atât pentru ei, care paşesc într-o noua etapă a vieţii cât şi pentru mine, cu atât mai mult cu cât ei sunt prima generaţie de elevi cărora le-am fost diriginte. Am avut mereu o comunicare deschisă cu copiii mei, aşa cum îmi place mie să îi numesc, ne-am sfătuit, ne-am ajutat, i-am lăudat când au meritat, i-am dojenit când situaţia a impus.  Sunt convinsă că relaţia noastră va continua şi că, deşi acum nu ne dăm seama, ne va fi groaznic de dor unii de alţii. Voi plecati, noi ramânem aici să ne continuăm menirea de dascăli. Orice veţi face şi veţi deveni, nu uitaţi de noi, profesorii voştri!

Prof. Doina Negoiţă, dirigintele clasei a XII-a E, a transmis că:
Este un moment important in viaţa lor de liceeni, încărcat de emoţie, bucurie dar şi de tristeţea despărţirii. O despărţire de bun augur, cu siguranţă. Sper sa vă fie bine în viaţă, sper că v-am fost un bun îndrumător, un prieten de nadejde şi un bun profesor.

A venit apoi rândul reprezentanţilor elevilor care au transmis asistenţei gândurile lor bune, astfel:
Eleva Pinzariu Teodora - clasa a XII-a A:  In discursul meu, am încercat să nu vorbesc la persoana întâi, ci să mă adresez în numele colegilor. În acest fel, am încercat să mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit pe parcursul acestor patru ani de liceu: domnului primar, doamnelor director, doamnelor şi domnilor profesori, şi nu în ultimul rând părinţilor şi colegilor. De asemenea, nu am uitat de domnul profesor de fizică şi, împreună cu auditoriul, am ţinut un moment de reculegere. În finalul discursului, trecând peste acest moment trist, am surprins evoluţia clasei a XII-a A, de la boboci, la absolvenţi, rememorând cele mai semnificative amintiri. Le doresc mult succes tuturor în continuare!
 
Dima Sabina - clasa a XII-a Bliceeni Faurei: Discursul meu a început prin a sublinia emoţiile din sufletul fiecarui elev, apoi am vorbit despre relaţiile intercolegiale şi am încercat să scot în evidenţă atât momentele plăcute, dar şi modul în care am depăşit situaţiile tensionate. Nu am uitat să  multumesc profesorilor, în special doamnei diriginte. Nu am uitat nici de părinţii care ne-au  sprijinit. Am încheiat prin a transmite toate cele bune tuturor.

Lica Mihaela - clasa a XII-a C:  Discursul meu a fost alcătuit din 4 mari părți, adresandu-mă  în primul rând liceenilor din public dându-le sfaturi să profite de viaţă de liceu, că se va termina într-o zi,  apoi am amintit cele mai amuzante momente trăite cu colegii, cărora le-am urat succes la examenele vieţii, am mulţumit profesorilor şi doamnei diriginte căreia i-am recitat şi o poezie.
 
„Doresc tuturor absolvenţilor un zbor lin şi cât mai înalt, către orizonturi de împliniri” - ne-a mai declarat prof. Gabriela Petrovici directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 18 Iunie 2015, 10:56 Faurei
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. georgiana 19 Iunie 2015, 00:30

    Foarte frumos!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii