Problematica crimei, ca o lecţie de filosofie, la Făurei

De Alexandrina Iordache 11 Ianuarie 2015, 19:59 Faurei

ora filosofie lic.FaureiLa Liceul Teoretic „George Vâlsan” din Făurei a avut loc, în mod ciudat şi cu totul întâmplător, cu o zi înainte de producerea atentatelor teroriste din Franţa, o inedită lecţie de etică aplicată, intitulată „Războiul şi justificarea crimei”.

Activitatea  s-a desfăşurat sub coordonarea prof. de filosofie Ionel Lăzărică, în colaborare cu prof. Antoaneta Pecheanu, prof. Livia Condrache, prof. Marian Paraschiv şi prof. Elena Gomolea şi a constat în vizionarea şi dezbaterea filmului artistic francez „Armata crimei”, o ecranizare a sacrificiului făcut de către un grup de străini (evrei, armeni, români, belgieni), civili clandestini care au luptat până la jertfa supremă, în Al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea Franţei de sub ocupaţia nazistă.

În numele acestei libertăţi, luptătorii din „Grupul Manuchian”, numiţi „terorişti” de către propaganda nazistă (ce stranie coincidenţă), au comis nenumărate crime, ce se cer a fi justificate.

În context, prof. Lăzărică a menţionat că relativ la această chestiune, Fr. Nietzsche în lucrarea sa „Genealogia moralei”consideră că idealurile morale, într-o lume în care „Dumnezeu a murit”, sunt judecăţi de valoare, care exprimă atitudinea în faţa vieţii a celor ce le formulează. Nietzsche încearcă astfel determinarea surselor moralei şi demistificarea acestora.

Este ştiut faptul că teoriile morale sunt structuri abstracte ce clasifică indivizii, acţiunile sau efectele în categorii (corect/incorect, bine/rău etc.) iar răspunsul la întrebarea „Care este cel mai mare bine pentru om?” implică două teorii: teleologice (se referă la consecinţe) şi deontologice (se referă la intenţii). Ambele teorii operează cu două concepte fundamentale: binele şi corectitudinea.

Adepţii teoriilor teleologice consideră că binele este independent de corectitudine şi resping ideea că există acţiuni corecte sau greşite prin ele însele, aprecierea lor făcându-se doar prin consecinţele pe care acestea le generează. Abordarea teleologică pune accentul pe valoarea scop care orientează normele pe care le respectăm.

elevi ora filosofie lic.FaureiÎn teoriile deontologice se consideră că un fapt nu este greşit prin consecinţe ci este greşit pentru că încalcă o normă şi va fi considerat greşit chiar dacă va aduce un bine unui individ sau mai multora. Din perspectivă deontologică nu contează decât intenţia.

În replică la teoriile morale, ne-a precizat coordonatorul activităţii, acuzate de universalism nefondat, au fost elaborate eticile aplicate care constă în determinarea unor principii care guvernează un anumit tip de comportament. Problemele puse în dezbatere de eticile aplicate sunt profunde şi provocatoare: sărăcia ca problemă globală, eutanasia, avortul, războiul şi pacea, egalitatea dintre sexe, politica şi problema „mâinilor murdare”.

„La sfârşitul filmului, urmărit cu interes de elevii claselor a XII-a A şi B, am solicitat acestora să redacteze un eseu în care, prin prisma teoriilor teleologice sau deontologice, să încerce să găsească o justificare a crimelor comise în numele libertăţii şi dacă crima, în esenţa ei, poate fi justificată sau nu, oricare ar fi intenţiile sau consecinţele avute în vedere” - ne-a declarat prof. Ionel Lăzărică, organizatorul activităţii.

Consider că activitatea a reuşit să stârnească interesul elevilor pentru problemele grave ale societăţii în care trăim, bulversate de violenţă de toate nuanţele şi discutarea acestora, la modul realist dar şi prin prisma faptelor istorice, are rolul de a-i preveni pe adolescenţi şi a-i determina să aleagă, indiferent de împrejurări, binele şi dragostea de oameni” - ne-a declarat prof. Gabriela Petrovici, directorul liceului.

 

Autor Alexandrina Iordache 11 Ianuarie 2015, 19:59 Faurei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii