Scoala altfel, la Faurei, ca o despletire de cai si amintiri

De Ionel Lazarică 12 Aprilie 2014, 20:34 Faurei
La Liceul Teoretic ”George Vâlsan” Faurei activitatile consacrate saptamânii “Scoala altfel; sa stii mai multe sa fii mai bun” au debutat cu o activitate comuna, desfasurata la Liceul Tehnologic Rusetu, jud. Buzau, cu care, de curând, a fost încheiat un parteneriat interjudetean, aceasta fiind prima activitate.
În debutul activitatii au avut loc lectii deschise,la clasele a IX-a si a XI-a, apoi vizite în liceu, mai cu seama în laboratoare si în atelierul de  mecanica.

Momentul culminant al vizitei elevilor din Faurei, de la clasele a X-a si a XI-a, însotiti de cadrele didactice, prof. Mariana Bogdan, prof. Iulia Dragaica si prof. Georgeta Micu,l-a constituit excursia la Herghelia Rusetu, din padurea care a apartinut cândva Domeniilor Coroanei Regale a României (si astazi localnicii o numesc “la Coroana”).
Elevii din Faurei au aflat ca aici se creste rasa de cai “semigreul românesc”, cele mai puternice exemplare fiind antrenate sa traga greutati de peste 1500 kg, dar si faptul ca fiecare cal are un nume, rezultat prin “mixarea” numelor parintilor din care a provenit.

O alta activitate desfasurata de elevii liceului, respectiv elevii clasei a XI-a C, cordonati de prof de religie, Elena Cocîrlea, a constat în Concursul de recitare poezie: ”Sensul existentei este de a gasi un sens” – în acest sens 12 eleve din clasa a XI a C, au interpretat poezii pe tema data, din urmatorii autori: Grigore Vieru, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Vasile Voiculescu; în continuare, fiecare eleva a explicat modul în care autorul ales a redat în poezie sensul existentei noastre. Actiunea s-a încheiat cu festivitatea de înmânare a premiilor, constând în carti de literatura duhovniceasca, de catre protoireu Viorel Enache, reprezentantul institutiei partenere, Protoieria Faurei.


În acelasi spirit s-a încadrat si vizita la Azilul de batrâni, Faurei,intitulata ”Sa nu te temi de povestile despre batrânete, pentru ca din ele poti învata ceva despre viata”. Actiunea a constat în cunoasterea realitatii în care traiesc batrânii aflati în  amurgul vietii lor. În dialogurile lor cu cei in vârsta, elevii au aflat multe lucruri despre existenta, suferinta, realizari si neîmpliniri, bine si rau, iertare, binefacere, recunostinta si uitare si au oferit celor de aici flori si dulciuri.

Elevii din Faurei au participat si la Concursul interjudetean de economie Florian Urs, Editia a III-a, 9 aprilie 2014. Concursul s-a adresat elevilor care doresc sa-si verifice cunostintele dobândite, în domeniul economiei de piata. Competitia îi ajuta pe elevi sa obtina rezultate mai bune la examenul de bacalaureat si sa actioneze,la momentul potrivit, ca agenti economici cu  rezultate pe masura pregatirii lor.

La concurs, pe lânga elevii din Faurei, au participat si elevi de la urmatoarele licee: Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Liceul Teoretic” Nicolae Iorga”, Colegiul National” Nicolae Balcescu”, Colegiul National” Gh. M. Murgoci” din Braila.
 
Din partea Liceului Teoretic ”George Vâlsan” Faurei au participat urmatorii elevi de clasa a XI-a,îndrumati de prof. Rodica Voicu: Bari Elena, Rosculet Alin, Dima Sabina si Guzu Alina Roberta. De remarcat  este faptul ca eleva Guzu Alina Roberta a obtinut nota 8 si a luat mentiune, primind si un premiu în bani. Profesor indrumator Voicu Rodica.
 
”Prin activitatile desfasurate sub coordonarea profesorilor liceului, elevii nostri au trecut prin multe dintre registrele existentei omenesti, au luat la cunostinta despre valorile de lânga noi, pe care, în ritmul alert al vietii de zi cu zi, abia daca le observam, dar au participat si la competitii scolare, unde au obtinut rezultate meritorii” ne-a declarat prof. Gabriela Petrovici, directorul liceului.

 

Autor Ionel Lazarică 12 Aprilie 2014, 20:34 Faurei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii