Activități susținute de Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe

De IPJ Braila 22 Octombrie 2020, 16:56 Fapt divers

Cu ocazia Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuinţe, poliţiştii brăileni şi jandarmii au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit sfaturi pentru siguranţa locuinţelor.

Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe este un concept lansat în anul 2019 de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), și îşi propune să aducă în atenţie modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.  

Anul acesta, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe a fost marcată, în data de 21 octombrie, prin activităţi de informare preventivă a cetăţenilor, derulate în 26 de ţări europene, printre care şi în România.

Astfel de activităţi au fost susţinute şi în municipiul Brăila, de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.

Poliţiştii şi jandarmii au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit informaţii referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.

Un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauţie care trebuie avute în vedere în mediul online, cetăţenii fiind sfătuiţi să nu posteze pe reţelele de socializare informaţii despre plecările de acasă pentru perioade mai lungi de timp sau imagini cu bunurile de valoare din locuinţă.

Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă:
Dacă locuiţi la bloc:
- Solicitaţi administraţiei montarea unui interfon la intrarea în scară, dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare şi iluminarea bună a holurilor şi palierelor imobilului;
- Asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare în bloc asigură închiderea completă a acesteia;
- Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii, pentru a evita prinderea şi ruperea lui;
- Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1 asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoţi.

În plus, dacă locuiţi la casă:
- Montaţi un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei;
- Luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.  

Fiţi cu un pas înaintea hoţilor:
- Instalaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
- Când lipsiţi de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;
- Dacă lipsiţi o perioadă mai lungă de timp, apelaţi la o persoană de încredere care să vă ridice corespondenţa;
- Înlocuiţi cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-aţi pierdut.

Nu uitaţi că şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră:
-  Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet;
-  Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori! Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile pe care le postaţi;
-  Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care i-aţi „întâlnit” doar în mediul online.

 

Autor IPJ Braila 22 Octombrie 2020, 16:56 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii