Școala siguranței TEDI

De IPJ Braila 05 Martie 2020, 13:01 Fapt divers

siguranta TEDIInspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a demarat în această săptămână  cea de-a patra ediţie a Programului „Şcoala Siguranţei Tedi”, derulat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Compania Maspex România, care se va implementa până la sfârşitul anului şcolar 2019-2020.

În judeţul Brăila, în ediţia din acest an s-au înscris 49 de clase întâi, de la 34 de unităţi de învăţământ din judeţul Brăila (16 din mediul rural şi 18 din mediul urban), fiind considerată cea mai mare participare la acest program de până acum.

Prima activitate din "Şcoala Siguranţei Tedi" a fost dedicată de poliţiştii brăileni elevilor din localitatea Silistraru.
    
Aceștia au făcut echipă cu micuţii în parcurgerea ABC-ului siguranţei în trafic, pe stradă sau în mijloacele de transport.

Plecând de la ideea că deprinderile corecte privind comportamentul în trafic se formează din copilărie, întâlnirea cu copiii a urmărit familiarizarea acestora cu regulile de circulaţie pe care trebuie să le respecte pentru a se deplasa în siguranţă pe drumurile publice, fie că sunt pietoni sau pasageri.

În acest scop, poliţiştii le-au explicat celor mici pe care parte a drumului public au voie să se deplaseze, pe unde pot traversa strada şi ce trebuie să facă pentru a nu fi implicaţi în accidente.
De asemenea, acestora li s-a prezentat rolul semaforului şi diferenţa între cel pentru pietoni şi cel pentru autovehicule, cum trebuie să procedeze atunci când se deplasează cu mijloace de transport în comun, precum şi regulile pe care trebuie să le respecte atunci când sunt pasageri în autoturisme.

Şi pentru că primăvară bate la uşă, poliţiştii le-au reamintit pe unde au voie să meargă cu rolele şi bicicleta şi care sunt locurile în care se pot juca în siguranţă.

Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, poliţiştii le-au prezentat copiilor cum arată o trecere de pietoni, un indicator, respectiv un semafor pentru pietoni, precum şi materiale video ai căror protagonişti - copii de vârsta lor sau căţei care au învăţat comportamentul în trafic al oamenilor - le-au oferit încă o lecţie despre circulaţia în siguranţă.

Lecţia de educaţie rutieră a poliţiştilor brăileni a continuat la Şcoala Gimnazială "Al.I.Cuza" Brăila, unde micuţii de clasa întâi au impresionat prin nivelul de cunoştinţe în asigurarea unei siguranţe personale de nota 10.

Dintre recomandările pe care poliţiştii brăileni le fac copiilor, reamintim :
- circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor; acolo unde acestea nu există, deplasaţi-vă  numai pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul;
- traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului;
- în intersecţiile fără marcaje traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent, din ambele părţi, că nu se apropie niciun vehicul;
- dacă de trecerea de pietoni se apropie maşini de poliţie, pompieri sau ambulanţe, având semnalele sonore şi luminoase în funcţiune, nu traversaţi, chiar dacă semaforul arată culoarea verde;
- nu treceţi strada în fugă, prin faţa sau prin spatele vehiculelor staţionate ori oprite;
nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora; nu staţi pe bordurile trotuarelor, deoarece vă puteţi dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
- atunci când mergeţi cu maşina, ocupaţi locurile din spate ale autoturismului, purtaţi întotdeauna centura de siguranţă şi scaun auto sau înălţător!

 

Autor IPJ Braila 05 Martie 2020, 13:01 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii