Polițiștii brăileni recomandă: Nu neglija siguranța vieții tale private!

De IPJ Braila 24 Februarie 2019, 22:58 Fapt divers

Poliţiştii brăileni din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila îi îndeamnă la precauţie pe cetăţeni în ceea ce privește siguranţa vieţii private.
    
Urmărirea fără drept a unei persoane, agasarea sa, provocându-i teamă, fotografierea, filmarea ori înregistrarea fără drept în spaţiul intim al locuinţei ori publicarea de imagini sau mesaje jignitoare la adresa acesteia pe site-urile de socializare sunt doar câteva dintre modalităţile prin care îi poți afectata unui individ libertatea psihică şi dreptul la viaţă privată.

Astfel de experienţe pot fi traumatizante şi greu de gestionat pentru orice persoană, perturbându-i grav existenţa, iar în ceea ce-l priveşte pe autor, pot atrage răspunderea penală pentru infracţiuni precum hărţuire sau violarea vieţii private.

Cu o astfel de situaţie s-a confruntat şi o femeie de 30 de ani care, recent, a reclamat la poliţie faptul că un necunoscut i-a trimis în mod repetat, pe telefonul mobil, mesaje conţinând injurii şi a postat pe contul lui de socializare o fotografie copiată de pe profilul ei, însoţită de remarci jignitoare.  

Conform legii, fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere  constituie infracţiunea de hărţuire.

Totodată, şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane întrunește elementele constitutive ale aceleiași infracţiuni.
Dacă prin apelurile telefonice sau comunicările efectuate, victima este ameninţată cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, fapta va constitui infracţiunea de ameninţare.

Constituie infracţiunea de violare a vieţii private atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private.

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor menţionate mai sus, constituie aceiași infracțiune.
    
Pentru infracţiunile de hărţuire şi al celei de violare a vieţii private, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.   

Pentru a nu ajunge în postura de victimă a unor astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor:
- nu permiteţi altor persoane să folosească dispozitivele pe care aveţi stocate informaţii personale, dacă nu vă doriţi ca acestea să ajungă la cunoştinţa publicului;
- atunci când folosiţi reţelele de socializare, este recomandat să acceptați cererile de prietenie doar dacă știţi dinainte cine este în spatele acestora și permiteți accesul la postările dumneavoastră doar prietenilor;
- nu divulgaţi nimănui parolele conturilor dumneavoastră online;
- utilizaţi întotdeauna funcţia de blocare a ecranului pentru telefonul mobil şi pe cea de blocare a accesului la aplicaţiile care gestionează informaţii cu caracter personal;
- dacă doriţi să nu mai primiţi apeluri de la un anumit număr de telefon, puteţi alege să îl blocaţi; în acest fel telefonul va refuza automat apelul;
- în cazul mesageriei electronice, blocaţi persoanele care vă fac rău sau creaţi un nou cont de utilizator şi închideţi-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondenţa nedorită;
- dacă nu reuşiţi să evitaţi o corespondenţă supărătoare, salvaţi-o, pentru a o avea ca mijloc de probă;
- dacă cineva a postat, fără acordul dumneavoastră, imagini, filme sau date confidenţiale, adresaţi-vă administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit;
- atunci când decideţi să renunţaţi la un dispozitiv, asiguraţi-vă că aţi şters toate datele cu caracter personal din memoria acestuia.

Nu ezitaţi să depuneţi o plângere la poliţie, în vederea tragerii la răspundere a persoanei care vă hărţuieşte, ameninţă sau şantajează ori, prin faptele sale, v-a adus atingere vieţii private!  

 

Autor IPJ Braila 24 Februarie 2019, 22:58 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii