Jandarmii brăileni la ceas de bilanţ

De Gabriela Popa 27 Ianuarie 2016, 20:35 Fapt divers

Bilanţul activităţii pe anul 2015 al jandarmilor brăileni a fost prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de către inspectorul - şef al IJJ Brăila, colonel Vasile Silion. Conform informării, în anul 2015, au fost executate 371 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 30% mai mult faţă de anul 2014, acţionându-se pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării a: 8 manifestări de protest; 139 manifestări cultural – artistice, religioase, promoţionale; 60 manifestări sportive desfăşurate pe raza de competenţă şi 164 activităţi de amploare redusă.

De asemenea, în anul 2015, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au executat un număr de 239 acţiuni de intervenţie, din care 176 intervenţii pentru aplanarea unor conflicte şi 63 intervenţii pentru rezolvarea altor situaţii, cu 18% mai mult faţă de anul precedent. Tot anul trecut au fost executate 3.106 misiuni de menţinere a ordinii publice din care 584 misiuni specifice Jandarmeriei Române şi 2522 misiuni de menţinere a ordinii publice

În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, la nivelul IJJ Brăila au fost constatate anul trecut 182 infracţiuni, fiind depistaţi în flagrant 209 făptuitori, ce se regăsesc în 161 dosare instrumentate de organele competente.

Din analiza situaţiei operative înregistrate la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, în anul 2015, rezultă faptul că ponderea infracţiunilor sesizate de personalul care execută misiuni specifice o reprezintă faptele prevăzute şi pedepsite de legile speciale în număr de 103 infracţiuni, care reprezintă 56,59% din totalul infracţiunilor constatate, urmate de cele pedepsite de Codul Penal, în număr total de 79 infracţiuni care reprezintă 43,41 % din totalul infracţiunilor constatate.

Totodată au mai fost constatate un număr de 151 infracţiuni, în acţiunile şi patrulările mixte executate pe raza municipiului Brăila şi judeţului Brăila, cu 168 autori identificaţi, infracţiuni concretizate în 140 dosare care se află în lucru la I.P.J. Brăila.

Pe linia constatării şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, la nivelul IJJ Brăila au fost constatate, în anul 2015, un număr de 1.847 contravenţii. Din totalul de 1.803 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor întocmite de jandarmi, au fost atacate în instanţă de către contravenienţi un număr de 22 procese verbale, din care 10 întocmite în anul 2015, 7 întocmite în anul 2014 şi 5 întocmite în anii anteriori (2011-2013), reprezentând un procent de 0,55 %, fiind constituite un număr de 22 dosare care au fost înaintate spre soluţionare instanţelor competente.

Pe linie criminalistică, activităţile au fost executate pentru întărirea materialului probator fotografii judiciare - operative şi înregistrări video cu mijloacele tehnice din dotarea unităţii. Din totalul de 161 dosare întocmite au fost desfăşurate activităţi criminalistice într-un număr de 25 de dosare, întocmindu-se 8 planşe – fotografice cu aspecte de la locul săvârşirii faptelor şi a modului de operare al făptuitorilor şi 17 înregistrări video.

Pe linia mandatelor de aducere, s-au primit spre executare 136 mandate cu însoţitor. Mandatele de aducere au fost puse în executare astfel: 46 mandate de aducere au fost executate prin prezentarea persoanelor în faţa instanţelor de judecată/organelor de urmărire penală; 90 mandate de aducere au fost soluţionate prin neprezentarea persoanelor în faţa instanţelor de judecată/organelor de urmărire penală, din următoarele motive: 59 persoane care fac obiectul mandatelor în calitate de martori, nu au domiciliul la adresa menţionată în documentele emitente de instanţă; 25  persoane sunt plecate la muncă  în UE; 2 persoane sunt netrasportabile din motive de boală; 4 persoane sunt în stare de arest în Luxemburg.

Un aspect important al activităţii jandarmilor brăileni l-a constituit activitatea de prevenire, în acest sens lucrătorii desfăşurând în şcoli şi licee 41 acţiuni de prevenire a comportamentului deviant şi s-au implicat în desfăşurarea unor programe si proiecte locale de prevenire a fenomenului contravenţional şi infracţional.

„Prin activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila în anul 2015, s-a urmărit atingerea scopului strategiei de realizare a ordinii şi siguranţei publice, activitatea  fiind orientată către nevoile de asigurare a stării de legalitate şi de creştere a gradului de protecţie pentru cetăţeni. Referitor la prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, a garantării şi apărării drepturilor constituţionale, siguranţei cetăţenilor, proprietăţii publice şi private precum şi a asigurării climatului necesar funcţionării instituţiilor statului putem spune că, raportat la atribuţiile legale ce ne revin, nu s-au înregistrat probleme deosebite, iar analiza activităţilor, structurii organizatorice şi a costurilor a relevat faptul că soluţiile adoptate au fost viabile acestea ducând la îmbunătăţirea activităţilor desfăşurate şi reducerea costurilor necesare desfăşurării acestora. Realizările, dar şi nivelul de operativitate şi profesionalism atins, ne obligă să ne aplecăm şi mai mult asupra problemelor şi a neajunsurilor care pot fi previzionate în scopul eliminării acestora sau a remedierii încă din fază incipientă a acestora”, a spus şeful IJJ Brăila.

 

Autor Gabriela Popa 27 Ianuarie 2016, 20:35 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii