Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a realizat prin Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii un studiu referitor la furturile din auto

De Mihai Vintilă 20 Mai 2010, 00:00 Fapt divers
Conform datelor existente în evidenţele poliţiei, de la începutul anului şi până în prezent, au fost sesizate 84 de furturi din autoturisme la nivelul judeţului Brăila. Dintre acestea, în 32 de cazuri este vorba despre furturi de componente din exteriorul autoturismului. De asemenea, 82% dintre furturile din autoturisme sunt sesizate în mediul urban, la fel ca şi furturile de componente din exteriorul autoturismului, respectiv 88,2%.
Analiza s-a axat pe studierea infracţiunilor sesizate la nivelul municipiului Brăila (64 de fapte), urmărindu-se câteva caracteristici: momentul comiterii, modul de săvârşire a infracţiunii, bunurile sustrase şi tipul autoturismelor vizate.
În funcţie de momentul comiterii, 78% dintre furturi (50 de fapte ) au fost comise pe timp de noapte, 6 fapte pe timp de zi, în 8 dintre cazuri momentul nefiind cunoscut.
Dintre cele mai frecvente moduri de operare au fost: folosirea de chei potrivite, în cazul a 16 fapte, spargerea geamurilor autoturismului, în 13 cazuri, şi 12 prin demontarea diverselor componente.
Din datele deţinute şi analizate nu a reieşit clar dacă autoturismele erau prevăzute cu alarmă, însă absenţa unei alerte imediate a proprietarului conduce la concluzia că probabilitatea ca autoturismele în cauză să fie dotate cu sisteme de alarmă funcţionale este foarte mică.
În ceea ce priveşte infracţiunile de furt ale componentelor exterioare, au fost 5 în care s-au sustras ştergătoare, 5 oglinzile retrovizoare, 5 capacele ornamentale pentru roţi, două bandouri, o antenă tip taxi, două firmele luminoase tip taxi, două furturi ale plăcuţelor de înmatriculare, şi câte o siglă de pe capotă şi o roata de rezervă.
Din interiorul autoturismului au fost sustrase în special aparatele radio-CD şi incintele audio 16 cazuri (25%), dar şi bateriile tip acumulator (12 cazuri), bani sau portofelul cu acte şi bani (5 cazuri), staţia de emisie-recepţie (2 cazuri).
Cu privire la marca autovehiculului, în 56 din cazuri s-au regăsit informaţii cu privire la marcă şi model. Astfel, în 29 dintre cazurile sesizate autoturismele sunt marca Dacia (16 sunt Dacia model 1310), iar în celelalte 27 de situaţii este vorba de autovehicule (atât autoturisme cât şi autoutilitare) de diferite mărci (un Audi A4, un BMW, un Mercedes, 3 VW, 3 Opel, dar şi 6 autoutilitare din care 3 Mercedes).
Asociind marca autoturismului cu tipul bunurilor vizate se constată că în cazul mărcii Dacia, autorii sunt atraşi în special de obiecte din interiorul autoturismului, iar în cazul autoturismelor cu o valoare mai mare, de componente exterioare ale acestora.
Comparativ cu perioada ianuarie- aprilie 2009, când la nivelul judeţului erau înregistrate 123 de furturi din autoturisme, se constată o diminuare cu 31,7% la nivelul judeţului la infracţionalitatea sesizată a acestui tip de fapte.(IJP Braila)

 

Autor Mihai Vintilă 20 Mai 2010, 00:00 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate