Poliția Brăila a demarat o campanie de prevenire a înșelăciunilor prin metoda accidentul

De IPJ Braila 16 Martie 2023, 19:36 Fapt divers

Scopul campaniei este creșterea gradului de informare a persoanelor vârstnice cu privire la formele de manifestare a infracțiunilor de înșelăciune săvârșite prin metoda ,, accidentul” și modalitățile de prevenire a acestora, iar zonele de implementare sunt: orașele Ianca, Făurei și Însurăței și localitățile din mediul rural al județului Brăila.

De la începutul anului 2023 la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila s-au înregistrat mai multe sesizări ce au ca obiect infracțiuni de înșelăciune prin intermediul telefonului, modul de operare purtând denumirea generică de ,,accidentul”. Având în vedere acest fapt s-a impus demararea unor demersuri preventive concentrate asupra acestui tip de infracţiuni, întrucât afectează preponderent vârstnicii, iar prejudiciul este ridicat raportat la situaţia financiară şi socială a persoanelor vătămate.

Vor avea loc întâlniri cu persoanele vârstnice, în pieţe, târguri și în alte zone frecventate de aceștia, în vederea informării şi instruirii acestora cu privire la înşelăciunile prin telefon săvârşite prin metoda „accidentul”, vor fi expuse de afişe conţinut informativ-preventiv la avizierele blocurilor din oraşele Ianca, Făurei şi Însurăţei, sedii de instituții publice, societăți comerciale și la pangarele bisericilor.

Escrocii sună, de obicei pe telefonul fix, pretind că sunt rude apropiate ale persoanei apelate (fiu, ginere, nepot) şi sub pretextul implicării într-un accident rutier soldat cu victime, solicită diferite sume de bani necesare pentru despăgubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale sau pentru a-i scăpa de răspundere.

De multe ori, infractorii nu acţionează la întâmplare, ci se documentează cu privire la potenţialele victime, obţinând pe diferite căi date referitoare la numele, prenumele şi adresa acestora, numele membrilor de familie şi le folosesc ulterior pentru a câştiga încrederea persoanelor apelate şi a le convinge că faptele relatate sunt reale.

Alături de alte campanii naționale si județene pe care Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității le desfășoară, activitățile de prevenire a înșelăciunilor prin metoda ,,accidentul,, reprezintă o prioritate în perioada imediat următoare.

 

Autor IPJ Braila 16 Martie 2023, 19:36 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii