Activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila desfășurată în anul 2019

De IPJ Braila 27 Februarie 2020, 15:13 Fapt divers

Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în anul  2019 a avut ca obiectiv general „Creşterea nivelului de securitate pentru cetăţeni”, încadrându-se în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale.

Principalele obiective ale anului 2019, stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila au urmărit:

Documentarea activității membrilor grupărilor infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care generează conflicte stradale;
Intensificarea activităţilor pentru diminuarea faptelor cu violenţă, cu accent pe infracțiunile de loviri sau alte violențe, tâlhării şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase;
Intensificarea activităţilor pentru diminuarea infracţiunilor contra patrimoniului, în special a infracţiunilor de furt prin efracție din locuințe, furt din auto;
Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse din tutun;
Prevenirea și combaterea accidentelor rutiere grave, în vederea menținerii ritmului de reducere a consecințelor acestora, pentru realizarea obiectivului central din Programul Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020 (reducerea mortalităţii rutiere cu 50%) şi a obiectivului Comisiei Europene (reducere cu 35% a numărului de  răniţi grav până în anul 2020 comparativ cu anul 2014);
Prevenirea violenţei în mediul rural;
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;
Perfecţionarea sistemului integrat de menţinere a ordinii publice, îmbunătăţirea standardelor de intervenţie şi eficientizarea acţiunilor poliţiei;

Îmbunătţirea parteneriatului interinstituţional, dezvoltarea cooperării public-privat;
Îmbunătăţirea imaginii poliţiei şi creşterea nivelului de transparenţă în relaţiile cu mass-media şi cu societatea civilă.
    
Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2019, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în trei programe de prevenire, respectiv:

          1.Programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;
         2.Programul judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, cu modulele: prevenirea furturilor din locuinţe, prevenirea tâlhăriilor în mediul urban şi prevenirea furturilor din autovehicule în mediul urban;
        3.Programul judeţean de prevenire a violenţei domestice.

În cursul anului 2019, în cadrul acestor programe judeţene au fost iniţiate/derulate următoarele proiecte/campanii şi planuri de măsuri/acţiune:

Campania naţională de prevenire a furturilor din locuinţe în mediul urban „Hoţii îţi invadează intimitatea”,
Campania naţională de prevenire a victimizării minorilor „Siguranţă de nota 10”,
Campania judeţeană de prevenire a traficului de persoane „Alege-ţi cu grijă prietenii online!”
Campania naţională de prevenire a traficului de persoane „Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!”
Campania europeană de prevenire a traficului de persoane  „Eşti victimă a traficului de persoane” Ai drepturi!”,
Campania judeţeană „Unite pentru a opri violenţa asupra femeilor!”,
Campania „Spune NU violenţei domestice!” („National Awareness–raising campaign”);
Proiectul educaţional „Ai grijă de viaţa ta!”,
Campania naţională „10 pentru siguranţă”,
Campania judeţeană de prevenire a tâlhăriilor şi a furturilor din genţi şi buzunare „Nu lua vacanţă…de la siguranţă!”,
Campania judeţeană de prevenire a furturilor din autovehicule „Nu-ţi lăsa maşina pe mâna hoţilor!”
„Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”- ediţia 2019  
Campania naţională de prevenire a criminalităţii în mediul rural „Împreună pentru o comunitate mai sigură!”
Proiectul „Fără discriminare!”,
Programul naţional „Şcoala altfel”,
Programul naţional ”Şcoala Siguranţei Tedi”,
Proiectul educaţional „Lex et honor”
Campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit.”,
Proiectul educaţional „Extemporal şi la dirigenţie”,
Planuri de măsuri diverse.

În anul 2019, la nivelul inspectoratului au fost derulate în cadrul acestor programe 27 de proiecte şi campanii de prevenire.
Totodată au fost realizate peste 65 de activităţi de prevenire (întâlniri cu grupuri ţintă, distribuire de materiale, concursuri), au fost informaţi în mod direct aproximativ 37.000 de beneficiari (elevi, cadre didactice, femei, vârstnici, participanţi la trafic, etc.), fiind distribuite peste 40.000 de materiale tematice în acest scop.

În anul precedent, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au fost sesizate 9.672 de infracţiuni, cu 366 mai multe decât în perioada similară a anului trecut (9.306), ceea ce reprezintă o creştere cu 3,93%, ponderea fiind dată de numărul de infracțiuni de natură judiciară.

 În anul 2019, au fost sesizate 3.961 de infracţiuni contra persoanei, cu 398 mai multe decât în perioada similară a anului trecut (3.563), ceea ce reprezintă o creştere cu 11,17%.

Cele 3.961 de infracţiuni contra persoanei sesizate reprezintă 40,95% din totalul infracţiunilor sesizate numai la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila (9.672 de infracţiuni).

Creşterea numărului de infracţiuni contra persoanei a fost generată în principal de creşterea numărului de infracţiuni de “lovirea sau alte violenţe” cu 247 de astfel de fapte (10,51%) şi “ameninţarea” cu 136 astfel de fapte (36,07%) faţă de perioada similară a anului 2018.

Din categoria infracţiunilor contra persoanei, au fost înregistrate scăderi la infracțiunile de tentativă la omor, viol, vătămare corporală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală.

Infracţiunile contra patrimoniului au prezentat, de asemenea, un trend descendent, fiind înregistrate 3.956 astfel de fapte, cu 84 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (4.040), ceea ce reprezintă o scădere cu 2,08%.

Pe genuri de infracţiuni, s-a constatat un trend descendent la infracţiunile de furt, cu 106 unităţi (-4,43%), și la infracţiunile contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, cu 40 de unităţi (-7,10%).

Aceste scăderi au fost înregistrate atât în mediul urban cât şi în mediul rural, iar ponderea faptelor săvârşite este deţinută de mediul urban.

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale a constituit şi în anul 2019 una dintre priorităţile activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

În anul 2019 au fost sesizate 642 de infracţiuni stradale, cu 7% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Numărul faptelor stradale descoperite în flagrant la nivelul judeţului Brăila a crescut cu 46,15% .

Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activităţii desfaşurate de Poliţia brăileană.

Pentru atingerea obiectivului central din Programul Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020  şi anume reducerea mortalităţii rutiere cu 50% până în anul 2020 comparativ cu 2010 și a obiectivului Comisiei Europene de reducere cu 35% a numărului de  răniţi grav până în anul 2020, comparativ cu 2014, poliţiștii rutieri au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor la regimul circulaţiei şi combaterea indisciplinei în trafic.

Astfel, în perioada analizată au fost desfăşurate aproximativ 348 de activităţi educaţional preventive şi au fost organizate şi executate 696 de acţiuni şi controale, dintre care 615 cu efective proprii şi 81 împreună cu alte formaţiuni de poliţie şi în colaborare cu alte instituţii ori reprezentanţi ai societăţii civile.

Au fost constatate 714 infracţiuni, dintre care 339 la regimul circulaţiei şi 375 de altă natură.

Totodată, polițiștii au aplicat 27.323 de sancţiuni contravenţionale.

Pe raza de competenţă, în anul 2019, s-au comis 110 accidente rutiere, soldate cu 26 de persoane decedate, 106 persoane rănite grav şi 42 de persoane rănite uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat 107 accidente, soldate cu 35 de persoane decedate, 100 de persoane rănite grav şi 34 de persoane rănite uşor.

Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave în anul 2019 au fost:
Indisciplină pietonală ( traversare neregulamentară + pietoni pe carosabil) 20%;
Neacordare prioritate pietoni 13,64%;
Viteză neadaptată/neregulamentară 12,73%;
Abateri bicicliști 10 %.

În perioada de referință, cele mai multe accidente grave s-au produs în ziua de joi.
 În ceea ce priveste distribuţia după intervalul orar al zilei, maximul se situează în intervalul 07ºº-08ºº, 9 accidente grave .
O altă latură a activităţii Inspectoratului de Poliţie  Judeţean Brăila a constituit-o prevenirea şi combaterea faptelor antisociale comise în şcoli şi în afara acestora.

În perioada anului 2019 au fost sesizate 72 de infracțiuni în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 58 dintre acestea fiind sesizate în mediul urban şi 14 în mediul rural.

Din totalul celor 72 de infracţiuni sesizate, 70 au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ şi 2 în zona adiacentă acestora.

În anul 2019, 42 de infracţiuni au fost săvârșite de către elevi şi 8 de alte categorii de autori.

Infracţiunile sesizate în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar au avut 62 de victime elevi.

Ponderea infracţiunilor sesizate în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar o reprezintă infracţiunea de lovire sau alte violenţe (54%), urmate de infracţiunea de furt(28%).

Activităţi pentru ajutorarea comunităţii

În perioada analizată au fost efectuate 856 de acţiuni cu efective lărgite, 5.641 de controale directe şi 39 de razii, fiind descoperite 884 de infracţiuni.

În cadrul activităţilor specifice domeniului ordine publică au fost aplanate 1.645 de stări conflictuale, dintre care 1.242  intrafamiliale, au fost depistaţi 236 de minori lipsiţi de supraveghere, dintre care 145 predaţi familiilor şi 87 au fost predaţi în centrele de ocrotire.

De asemenea, cu ocazia activităţilor curente au fost depistaţi 16 vagabonzi/cerşetori, toți fiind sancţionaţi contravenţional.
Au fost rezolvate 37.116 cereri şi certificate de cazier judiciar.

Totodată, efectivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice au intervenit în 154 de situaţii de pericol, generate de incendii, accidente grave de circulaţie, înzăpeziri.  

 În această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

Activităţi pentru siguranţa comunităţii

Modul de repartizare a efectivelor ce acţionează în stradă pentru menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale a avut ca rezultat pozitiv intervenţia operativă la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112.

În anul 2019 au fost semnalate numai prin S.N.U.A.U. 112 un număr total de 21.874 de evenimente, din care în mediul urban 12.691 (58,02%)  şi 9.783 (41,98%) în mediul rural.

În cadrul acestor evenimente semnalate, a fost necesară intervenţia la 12.094 de cazuri (55,29% din total) - diferenţa fiind rezolvată prin indicarea către apelant a modalităţii de a clarifica situaţia reclamată, nefiind necesară deplasarea unei echipe poliţieneşti.

Din datele statistice prezentate rezultă că numărul intervenţiilor la apelurile de urgenţă a crescut în anul 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 15% (1.580 de cazuri).

Cooperarea interinstituţională

Politicile manageriale adoptate au urmărit ca activitatea de combatere şi prevenire a criminalităţii să beneficieze din plin de cooperarea cu alte instituţii, atât din domeniul ordinii şi siguranţei publice, cât şi din alte domenii.
Conform atribuţiilor ce revin structurilor M.A.I, Inspectoratul Judeţean Brăila a acţionat în comun cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila pentru executatea misiunilor ocazionate de manifestări cultural-sportive, religioase.

Un capitol special al relaţiilor interinstituţionale l-a constituit cooperarea cu unităţile de parchet, condiţie esenţială în derularea activităţilor de combatere a criminalităţii.         

Practic, în fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituţii, în funcţie de atribuţii.

În această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

 

Autor IPJ Braila 27 Februarie 2020, 15:13 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii