Zi de hram la Mănăstirea Lacu Sărat din Brăila

De Basilica 28 Iulie 2022, 16:31 Fapt divers

Zi de hram la Mănăstirea Lacu Sărat din Brăila 2022

Miercuri, 27 iulie 2022, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ din staţiunea Lacu-Sărat, judeţul Brăila, şi-a sărbătorit hramul.

Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat,lângă biserica de lemn a mănăstirii, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și un sobor de preoţi şi diaconi.

La hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene au participat numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, persoane aflate la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat,precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

De asemenea, un grup de tineri privați temporar de libertate din cadrul Centrului de Detenție de la Tichilești au participat la slujbă și au primit daruri din partea ierarhului locului.

În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra slujitorilor, monahiilor și credincioșilor în cei 26 de ani care s-au împlinit de la sfințirea și inaugurarea acestei mănăstiri, precum şi rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse asupra pământului ploaie binecuvântată aducătoare de rod bun.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Visarion a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre iubirea curată care trebuie să se manifeste între semeni şi suferinţele îndurate pentru vestirea Evangheliei Domnului Hristos în lumea secularizată.

Ierarhul tulcean a făcut o paralelă între seceta sufletească şi seceta pământului, arătând că seceta în planul sufletesc este generată de către necredință, iar ceaa ogoarelor de perpetuarea păcatului, iar orice faptă își primește răsplata sa.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi primeniţi sufleteşte şi trupeşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Pantelimon şi despre rolul bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii lui Dumnezeu față de toți oamenii.

Ierarhul locului a mulţumit Preasfinţitului Visarion pentru bucuria slujirii împreună la hramul acestei mănăstiri, precum şi tuturor credincioşilor care au venit cu dragoste şi evlavie să se roage acestui mare sfânt tămăduitor.

În semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru devotamentul, jertfelnicia şi dragostea cu care îşi slujeşte patria, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană“.

La final, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat prinoasele aduse ca mulţumire lui Dumnezeu şi pe credincioşii prezenţi la hramul acestei vetre monahale.

În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.

Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ este inclusă în această vară în programul de tabere pentru copii, organizat pe tot parcursul vacanței de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Copiii însoțiți de preoții de la parohiile de unde provin vizitează biserica mănăstirii și muzeul din incinta ansamblului mănăstiresc care cuprinde o colecția de obiecte autentice populare româneşti, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, ţesături de interior, costume tradiţionale, meşteşuguri, dar și accesorii şcolare semnificative din istoria învăţământului românesc.

Nu în ultimul rând, copiii se bucură de ospitalitatea harnicelor monahiiși la agapa oferită cu dragoste și pricepere din produsele tradiționale pregătite acolo.

Pr. Rareş Bucur
Arhiepiscopia Dunării de Jos

 

Autor Basilica 28 Iulie 2022, 16:31 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii