Oricine poate creste dovlecei acasa daca are semintele corespunzatoare!

De Frimu Ghinea 26 Mai 2022, 14:26 Fapt divers

Oricine poate creste dovlecei acasa daca are semintele corespunzatoare!

Dovleceii sunt iubiti in Romania, deoarece aceste legume pot fi preparate in multe feluri. Pot fi facuti pane, prajiti, la cuptor, in mancaruri, etc. Acestia pot creste in aproape orice conditie si nu sunt foarte pretentiosi la sol. Exista si cazuri in care persoanele care locuiesc la bloc au reusit sa creasca dovlecei in balcon folosind seminte de dovlecei de la regalfermierul.ro! 

Dovleceii sunt renumiti pentru ca sunt revoltator de prolifici – doar doua sau trei plante pot mentine o familie mica cu aceste fructe versatile toata vara. Daca nu i-ati plantat deja, nu va panicati! Mai este mult timp. Dovleceii sunt culturi din sezonul cald, cu soiuri compacte, stufoase sau care se pot alege. Tipurile compacte sunt bune pentru containere - intr-adevar oriunde nu aveti mult spatiu - in timp ce tipurile de trailer pot fi antrenate pentru a creste suporturi precum spalier sau plasa de sarma.

Dovleceii verzi vor fi intotdeauna populari, dar incercati si cativa dintre verii lor mai carismatici, inclusiv soiuri cu fructe galbene, fructe cu dungi sau cu nervuri si chiar fructe rotunde. 

Dovleceii sunt iubitori de lumina, asa ca trebuie sa fie scaldati in caldura si soare pentru a prospera. Adaposteste-i si de vanturile puternice, astfel incat albinele si alte insecte sa poata poleniza florile in liniste. 

Cresterea lor robusta si frunzele mari ii fac mereu infometati. Adaugati in sol mult compost de gradina sau gunoi de grajd bine putrezit inainte de plantare. De fapt, puteti chiar sa plantati dovlecei deasupra unui morman de compost - daca nu veti avea nevoie de el pana-n toamna, asta este. Sau pregatiti buzunarele de plantare: cu cateva saptamani inainte de plantare, sapati o groapa, umpleti-o cu compost, apoi returnati o parte din sol, impreuna cu o mana de ingrasamant organic.  

Puteti semana dovlecel direct afara dupa ultima data la inghet. Faceti o adancime in sol de aproximativ o jumatate de inch (1 cm) adancime, apoi introduceti doua seminte. Acoperiti-le inapoi si puneti deasupra un borcan transparent sau o jumatate de sticla de plastic pentru a servi drept sera in miniatura pentru a accelera lucrurile. Odata ce rasadurile sunt ridicate, indepartati-le pe cele mai slabe pentru a lasa doar cate unul in fiecare pozitie. Semanatul direct ca acesta functioneaza foarte bine, dar prefera sa iau un pic de avans semanand sub acoperire, in sera, cu cateva saptamani mai devreme.

Umpleti ghivecele sau tavile cu amestec de ghivece si semanati cate o samanta pe oala sau dop pe marginea acestuia. Vor germina cel mai repede cu putina caldura, dar atata timp cat puteti garanta un mediu fara inghet, vor trece in cele din urma.

De asemenea, puteti semana in planse sau tavi pentru seminte pentru a-i separa si a-i pune in ghiveci dupa germinare. Faceti acest lucru imediat dupa germinare, deoarece sunteti capabil sa ii descurcati, inainte ca radacinile sa se incurce. Umpleti ghivecele si, tinand rasadul de frunze, nu de tulpina, introduceti amestecul de ghiveci in jurul partilor laterale.

Cum sa plantezi dovlecel?

Pregatiti plantele pentru viata in aer liber, aclimatandu-i treptat cu una sau doua saptamani inainte. In primul rand, asezati-i intr-un loc adapostit in timpul zilei pentru o perioada scurta de timp, apoi cresteti treptat perioada de timp pentru care sunt plecati. Plantati odata ce nu exista riscul de inghet.

Plantati dovleceii la cel putin doua picioare (60 cm) distanta. In gradina, spatiul minim necesar pentru fiecare planta este indicat de zona umbrita din jurul acesteia, astfel incat sa va puteti aranja distanta normala. Retineti ca multe soiuri au nevoie de mai mult spatiu decat acesta, asa ca verificati cerintele exacte pentru ceea ce cultivati.

Plantarea nu ar putea fi mai simpla. Sapati o groapa de dimensiuni adecvate in solul pregatit. Scoateti planta tanara din ghiveci. Introduceti-l in gaura si introduceti pamantul inapoi in jurul ei. Terminati cu o udare temeinica.

De altfel, un sfat grozav este sa introduceti un ghiveci in sol chiar langa fiecare planta. Prin udarea in ghiveci, apa ramane in loc si trece prin gaurile de drenaj in solul de langa radacini, in loc sa curga doar pe suprafata. De asemenea, constatam ca adaugarea unui mulci aspru de materie organica ajuta la prinderea si retinerea apei, precum si face ca solul sa fie mai putin predispus la formarea unei cruste dure pe care apa nu o poate patrunde.

Cu atat de multe soiuri de dovlecel din care sa alegeti, poate fi greu sa va decideti ce varietate este cea mai buna pentru gradina. 

Tipul de fructe este de obicei prima consideratie pentru gradinari care se gandesc la ce soiuri de dovlecel sa incerce, dar dimensiunea vitei de vie este de asemenea importanta, mai ales pentru gradinarii cu spatiu mic sau containere. 

Rezistenta la boli poate fi, de asemenea, un factor, mai ales daca cultivati dovlecel unde anumite boli sunt predominante. 

 Dovleceii verzi, cilindrici, sunt ceea ce se gandesc cei mai multi oameni cand se gandesc la dovlecel, dar culoarea poate varia de la un verde intens, intens, la nuante mai deschise, cu dungi sau pete de verde mai inchis. Exista, de asemenea, soiuri galbene stralucitoare si bicolore.

Dovlecelul poate fi neted sau poate avea creste pronuntate care produc felii in forma de stea. 

Savoarea, desigur, este o alta consideratie. Majoritatea dovlecelilor sunt fazi si preiau aroma cu care sunt gatiti. Ele ofera o textura crocanta placuta, umeda, sotelor de legume.  Este intotdeuana indicat pentru pasioantii de gradinarit si pentrudvs profesionisti sa aleaga doar seminte de la magazine autorizate si de incredere!

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 26 Mai 2022, 14:26 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii