27 august - Ziua Independenței Republicii Moldova

De AGERPRES 27 August 2014, 11:22 Externe
Republica Moldova marchează, la 27 august, Ziua Independenței. În urmă cu 23 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române și condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

Declarația de Independență, semnată de 280 de deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, a fost susținută de Marea Adunare Națională care a avut loc la acea dată în centrul Chișinăului, sute de mii de oameni venind să salute evenimentul.

Documentul, distrus în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009, a fost restabilit într-o ședință festivă din 26 aprilie 2010 a legislativului.

În acest an, pe parcursul întregii zile de miercuri, 27 august, în Republica Moldova vor avea loc evenimente festive menite să marcheze parcursul și aspirațiile democratice și proeuropene ale cetățenilor republicii.

România, primul stat care a recunoscut în urmă cu 23 de ani independența Republicii Moldova, salută din nou, prin oficialii săi, această zi importantă pentru relațiile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. Într-un mesaj de felicitare adresat președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintele României, Traian Băsescu, a salutat 'această zi cu semnificații deosebite' și a dat asigurări în legătură cu sprijinul României pentru 'aspirațiile europene' ale Republicii Moldova, 'pentru asigurarea unui viitor demn, liber și prosper pentru toții cetățenii Republicii Moldova'.

Prezent cu acest prilej în Republica Moldova, premierul Victor Ponta va participa, alături de omologul său moldovean Iurie Leancă, la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, la depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la donarea de cărți de limbă română Bibliotecii Municipale din Chișinău.

La inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni va fi prezent și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger

Un mesaj de felicitare a fost adresat președintelui Republicii Moldova și de omologul său american, Barack Obama, care a subliniat că relațiile dintre cele două națiuni 'sunt mai puternice ca oricând' și a salutat 'pașii importanți întru atingerea aspirațiilor democratice și europene, prin semnarea Acordului de Asociere și obținerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană'. Obama a reiterat angajamentul SUA în menținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova', pledând pentru 'o soluție pașnică, justă și durabilă în rezolvarea conflictului transnistrean'.

 

Autor AGERPRES 27 August 2014, 11:22 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii