Tot mai multe state gata să ajute Japonia

De AGERPRES 11 Martie 2011, 22:15 Externe
Tot mai multe state şi-au exprimat vineri disponibilitatea de a acorda ajutor Japoniei, după cutremurul devastator de 8,9 grade produs în cursul zilei în nord-estul arhipelagului nipon, urmat de zeci de replici şi tsunami, care au provocat numeroase victime şi pagube materiale importante. "Şaizeci şi opt de echipe internaţionale de căutare şi salvare din peste 45 de ţări sunt în stare de alertă, supraveghează situaţia şi sunt pregătite să ajute la nevoie Japonia", a declarat pentru AFP, la Geneva, Elisabeth Byrs, purtător de cuvânt al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare /OCHA/.

ONU menţine un contact permanent cu autorităţile nipone, fiind în orice moment pregătită de ajutor, conform aceleiaşi surse. "Naţiunile Unite sunt alături de poporul japonez. Vom face tot posibilul, în acest moment extrem de dificil" pentru Japonia, afirmase anterior secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Preşedintele american, Barack Obama, care l-a contactat telefonic pe premierul nipon, Naoto Kan, a promis ajutorul Statelor Unite ale Americii, care dispun de baze şi de 47.000 de militari în Japonia.

Japonia a cerut ajutorul forţelor americane staţionate în arhipelag, iar Pentagonul a indicat că este în măsură să mobilizeze de urgenţă şase nave din Flota a şaptea, cu baza în arhipelag, în special două nave militare amfibie. Europa este în măsură să ofere, în caz de necesitate, echipe de salvare, material logistic şi ajutor financiar. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au afirmat într-un comunicat comun că Europa "este gata să-şi aducă sprijinul, dacă va fi nevoie" faţă de Japonia. Franţa, Marea Britanie, Germania şi Rusia şi-au exprimat şi ele solidaritatea cu autorităţile de la Tokio şi cu poporul nipon, anunţându-şi disponibilitatea de a ajuta Japonia.

Preşedintele român Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, a anunţat că România va fi gata să răspundă solicitărilor de sprijin pentru persoanele afectate de seismul din Japonia. "În măsura în care România poate face ceva, va fi gata să răspundă la eventuale solicitări de sprijin cu mijloacele pe care noi le avem. În Japonia avem circa 2.500 de români. Ambasada României la Tokio încearcă să fie în legătură cu toţi românii de pe teritoriul Japoniei pentru a constata eventualele nevoi", a spus şeful statului, la finalul summitului european consacrat situaţiei din Libia şi din statele din vecinătatea sudică a UE.

Bilanţul victimelor cutremurului din Japonia ar putea trece de 1.000 de morţi, a indicat Ministerul nipon al Apărării, după ce s-a constatat că circa 1.800 de locuinţe din Minamisoma, prefectura Fukushima, de pe coasta Pacificului, au fost distruse, transmite Kyodo.  Premierul nipon Naoto Kan i-a îndemnat pe locuitori să-şi păstreze calmul şi să urmărească informaţiile care sunt anunţate şi a subliniat că guvernul va depune toate eforturile pentru ca oamenii să fie în siguranţă şi să reducă la minim pagubele importante înregistrate în numeroase regiuni.

Potrivit agenţiilor internaţionale, cea mai gravă situaţie se înregistrează în prefecturile Iwate, Fukushima, Miyagi, Tokyo, Ibaraki, Chiba, Kanagawa şi Tochigi.
În regiune au fost semnalate peste 80 de incendii, iar o bază a forţelor aeriene a fost aproape scufundată de valurile uriaşe stârnite de uriaşa mişcare telurică.


 

Autor AGERPRES 11 Martie 2011, 22:15 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate