Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

De A.Frangu 11 Februarie 2014, 11:00 Externe
Luni, 10 februarie 2014, a avut loc reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene. La aceasta reuniune a participat Titus Corlatean, ministrul afacerilor externe. Detalii despre agenda Consiliului Afaceri Externe in comunicatul MAE:

„Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins următoarele subiecte: Parteneriatul Estic, cu accent asupra situaţiei din Ucraina şi  a modalităţilor prin care UE va sprijini, în continuare, Republica Moldova şi Georgia, criza din Siria cu implicaţii asupra stabilităţii regionale, ultimele evenimente din Egipt, Tunisia şi Libia, Republica Centrafricană şi Yemen.

În discuţiile consacrate stadiului Parteneriatului Estic, ministrul român de externe a subliniat importanţa respectării angajamentelor asumate de UE în relaţia cu partenerii săi, precum şi a unei coordonări sporite, la nivel european, pentru a sprijini mai eficient eforturile susţinute ale unor state care şi-au manifestat clar angajamentul pro-european, precum Republica Moldova şi Georgia.

„Republica Moldova şi Georgia sunt performerii Parteneriatului Estic. UE ar trebui să permită o mai mare diferenţiere, accelerând procedurile interne pentru a permite semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb până la sfârşitul lunii august 2014, precum şi pentru o decizie cât mai rapidă privind liberalizarea regimului de vize”, a susţinut şeful diplomaţiei române în cadrul reuniunii, poziţie împărtăşită şi de alţi omologi.

Miniştrii europeni au avut o dezbatere amplă pe marginea evoluţiilor interne din Ucraina şi au adoptat Concluzii ale Consiliului pe această temă.

Pe agendă a figurat şi o scurtă prezentare a rezultatelor summit-ului UE-Rusia, desfăşurat la Bruxelles, la 27 ianuarie 2014,  realizată de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton.

În ceea ce priveşte Vecinătatea sudică, miniştrii au abordat evoluţiile din Siria, cu accent pe Conferinţa de pace Geneva II, ale cărei lucrări au fost reluate în aceeaşi zi cu data Consiliului UE. A fost subliniată importanţa menţinerii sprijinului european pentru procesul politic demarat, precum şi pentru continuarea asistenţei umanitare pentru populaţia siriană şi pentru statele vecine, afectate de criză.

Au fost adoptate Concluzii privind Egipt, Tunisia, Irak şi Yemen. Miniştrii au salutat decizia de lansare a misiunii militare a UE pentru Republica Centrafricană (EUFOR), cu scopul contribuirii la stabilizarea situaţiei de securitate din această ţară şi au adoptat Concluzii în acest sens”.


 

Autor A.Frangu 11 Februarie 2014, 11:00 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii