Situaţia evacuării cetăţenilor români din Libia

De Redactia 27 Februarie 2011, 19:59 Externe
Ministerul Afacerilor Externe informează că în acest moment are loc îmbarcarea celor 26 de cetăţeni români, care au reuşit să ajungă la Benghazi,  pe fregata britanică HMS Cumberland, urmând a fi transportaţi în Malta. Alţi 26 de cetăţeni români au fost îmbarcaţi şi urmează a fi transportaţi pe ruta Malta-Budapesta, prin intermediul avionului pus la dispoziţie de Ungaria. Un număr de cetăţeni români a fost îmbarcat din portul Ras Lanuf astăzi, 27 februarie 2011,  la bordul unui feribot aparţinând Federaţiei Ruse.

De asemenea, consulul României aflat pe aeroportul din Tripoli a coordonat operaţiunea de îmbarcare a 11 britanici, un român, 2 bulgari, 3 americani pe un avion cu destinaţia La Valetta.

În cursul zilei de ieri, 26 februarie 2011, 45 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia şi au ajuns la Bucureşti în cursul dimineţii. Este al treilea grup de cetăţeni români repatriaţi cu ajutorul aeronavei româneşti, trimise special la Tripoli.

În prezent, numărul cetăţenilor români evacuaţi din Libia este de aproximativ 334.


Operaţiunea de evacuare a cetăţenilor români din Libia este coordonată de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Aceasta are două componente: un canal de evacuare militar românesc în coordonare cu MAPN şi un altul consular, organizat la nivel UE.

MAE a trimis în cursul dimineţii un funcţionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea evacuării, pe cale terestră,  prin trecerea frontierei libiano-tunisiene, în cursul zilei de mâine, a unui grup de 79 de români de la Ghadameş. Pentru cetăţenii români de la Sarir Wellfield şi Sarir Plant (total 94), care au dorit să se repatrieze, compania angajatoare organizează, în cursul zilei de mâine, 28 februarie 2011, un convoi către Egipt. Conform precizărilor companiei aceştia vor fi ulterior, repatriaţi pe cale aeriană.

Ministerul român al afacerilor externe a organizat şi menţine operaţional un punct de informare/asistenţă şi preluare a cetăţenilor în cadrul aeroportului La Valetta din Malta. Menţionăm că doar România şi Marea Britanie au activat un astfel de centru,  iar la momentul de faţă partenerii britanici au închis punctul de contact, ţara noastră fiind singura care are un astfel de mecanism de coordonare şi cooperare consulară în Malta. În cazul în care va fi solicitat de către preşedinţia ungară a UE, MAE este pregătit să acţioneze ca punct de contact şi coordonare consulară al UE, pentru operaţiunile de evacuare pe cale aeriană derulate prin Malta.

MAE ţine legătura permanent cu cetăţenii români aflaţi încă în Libia, cu familiile acestora din România, precum şi cu firmele angajatoare.

În continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetăţenilor români care se află în zone îndepărtate, la distanţe mari de capitala Tripoli. În acest sens, în vederea creşterii eficienţei demersurilor întreprinse, sunt luate în calcul, fără excepţie, toate soluţiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulară europeană.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află în Libia să părăsească această ţară.

În continuare,în cadrul Departamentului Consular funcţionează, în regim permanent, celula de criză, cetăţenii românii având posibilitatea contactării 24/24 linia telefonică +4021.319.21.37.

 

Autor Redactia 27 Februarie 2011, 19:59 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate