România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2015

De Redactia 14 Aprilie 2015, 10:59 Externe

Cea de-a opta prezență consecutivă a României la Târgul Internațional de Carte de la Londra evocă, prin autorii și cărțile reunite într-un program cu adevărat româno-britanic, extraordinara capacitate a literaturii de suscita întâlniri esențiale și revelații: interioare, culturale, geografice.

În aceeași măsură, evenimentele organizate la standul românesc din Centrul Expozițional Olympia, la sediul Institutului Cultural Român din 1 Belgrave Square și în secțiunea românească a Librăriei Europene din Piccadilly Circus vorbesc despre puterea cuvintelor de a aduce la lumină și de a exprima, prin limbaje diferite, dar îndreptățite în mod egal, aspectele cele mai obscure sau mai complicate ale identității.

Programul românesc de anul acesta de la Târgul londonez are în centru doi scriitori de forță - unul român, celălalt britanic - care au făcut din opera lor, fiecare în felul său, locul privilegiat al unor descoperiri decisive. Invitata noastră specială este poeta Ana Blandiana, nu numai unul dintre cei mai importanți autori români postbelici, ci și o mare conștiință civică și un neobosit constructor de instituții ale memoriei naționale.

Celălalt autor celebrat este Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai important autor britanic de carte de călătorii al ultimelor decenii, care a transcris, în sute de pagini elocvente, precise și subtile, jubilația întâlnirii cu oamenii și peisajele României.

Cele trei zile intense de întâlniri, dialoguri și lansări reunesc, la fel ca în anii trecuți, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şi Vidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi importante figuri culturale ale comunității românești din Marea Britanie, precum Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.

Prezența românească la ediția din 2015 a Târgului de Carte de la Londra este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Londra, cu sprijinul Ambasadei României, al Librăriei Europene (European Bookshop), al Asociației Editorilor din România și al Patrick Leigh Fermor Society. Proiectul este finanțat de către Institutul Cultural Român. Sponsor: SC Kandia Dulce S.A.

 

Autor Redactia 14 Aprilie 2015, 10:59 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii