Mii de persoane au cerut unirea Moldovei cu Romania intr-un miting la Chisinau

De Redactia 16 Septembrie 2012, 19:23 Externe

Peste 10.000 de persoane au solicitat pe strトホile din Chiナ殃nトブ unirea Republicii Moldova cu Romテ「nia. Cea mai amplト manifestaナ」ie unionistト publicト din ultimii ani s-a desfトη殷rat テョn ciuda テョncercトビilor unor formaナ」iuni pro-ruse ナ殃 a unor lideri politici de a テョmpiedica prin mijloace de intimidare ナ殃 de presiune exprimarea liberト a voinナ」ei populare.

Forナ」ele de ordine nu au permis, iniナ」ial, accesul テョn scuarul Academiei de ナ柎iinナ」e a Moldovei, locul de テョntテ「lnire al unioniナ殳ilor, percheziナ」ionテ「nd toate persoanele care doreau sト participe la manifestaナ」ie ナ殃 interzicテ「nd tinerilor sト ia parte la eveniment. De asemenea, mai multe autocare din raioanele republicii, care transportau unioniナ殳i spre Chiナ殃nトブ, au fost blocate テョn repetate rテ「nduri pe traseu. La presiunea celor deja strテ「nナ殃 テョn scuar ナ殃 care scandau テョmpotriva acestor abuzuri, autocarelor le-a fost permis accesul テョn oraナ, dar cu o テョntテ「rziere de o orト, unioniナ殳ii fiind nevoiナ」i sト se alトフure pe parcurs coloanei de manifestanナ」i. ,,Am fost legitimat de douト ori, alトフuri de colegii  mei ナ殃 nu ni s-a permis accesul テョn scuarul Academiei, sub pretextul cト nu am fi majori. Am fost, astfel, nevoiナ」i, sト ne alトフurトノ Marナ殷lui Unirii dupト ce manifestanナ」ii au pトビトピit scuarul窶, a declarat Elena Matei, elevト la Liceul ,,Gheorghe Asachi窶 din Chiナ殃nトブ.
Reprezentantul Platformei Civice ,,Acナ」iunea 2012窶, Constantin Codreanu, a declarat cト a sosit vremea demarトビii procesului de unificare a celor douト state romテ「neナ殳i. ,,Am テョncredere cト participarea masivト la Marナ殷l Unirii va responsabiliza factorii decizionali de pe ambele maluri ale Prutului ナ殃 va constitui fundamentul テョn iniナ」ierea procedurilor de unificare de facto a Republicii Moldova cu Romテ「nia窶, a punctat acesta.

La テョnceputul evenimentului a participat ナ殃 Dorin Chirtoacト, primarul general al municipiului Chiナ殃nトブ, care a ナ」inut sト テョi salute pe cei prezenナ」i.
           
Cei peste 10000 de unioniナ殳i au demonstrat unor oameni politici de la Chiナ殃nトブ, precum premierul Vlad Filat, cト inamicii unui stat sunt aceia care se テョmpotrivesc sau care ignorト doleanナ」ele cetトη」enilor lui ナ殃 nu aceia care テョナ殃 exercitト dreptul de a ナ殃 le exterioriza public. テ始 acest sens, numeroナ殃 oameni de culturト, formatori de opinie, istorici sau politicieni s-au alトフurat acナ」iunii stradale pentru a sprijini dezideratul reテョntregirii naナ」ionale, formテ「nd un Cordon al Libertトη」ii.

          
テ始 cadrul marナ殷lui unionist, toナ」i participanナ」ii au prezentat o serie revendicトビi comune pentru asigurarea direcナ」iei europene a Republicii Moldova: revizuirea Constituナ」iei prin schimbarea denumirii limbii de stat テョn limba romテ「nト, soluナ」ionarea conflictului transnistrean, respectarea dreptului minoritトη」ilor la conservarea limbii ナ殃 culturii conform normelor europene ナ殃 scoaterea Partidului Comuniナ殳ilor テョn afara legii.

           
Marナ殷l Unirii a fost organizat de Platforma Civicト Acナ」iunea 2012, o coaliナ」ie de peste 30 de organizaナ」ii non-guvernamentale ナ殃 grupuri de iniナ」iativト din Romテ「nia, Republica Moldova, alte ナ」トビi europene ナ殃 din Statele Unite ale Americii, care susナ」in unirea Republicii Moldova cu Romテ「nia ナ殃 militeazト pentru realizarea obiectivului generaナ」iilor trecute, prezente ナ殃 viitoare de regトピire a romテ「nilor de pe cele douト maluri ale Prutului テョn cadrul aceluiaナ殃 stat. Un marナ unionist similar va avea loc テョn Bucureナ殳i pe data de 21 octombrie 2012, cu obiectivul de a sensibiliza opinia publicト din Romテ「nia referitor la necesitatea Unirii.

 

Autor Redactia 16 Septembrie 2012, 19:23 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate