Marea Britanie - şanse reale de relansare economică în 2013

De Redactia 22 Mai 2013, 11:42 Externe
"Marea Britanie, cea de-a treia putere economică din UE după Germania şi Franţa, pare a fi prima dintre marile economii din regiune cu şanse reale pentru o crestere cât de cât consistentă în acest an.

Pe primul trimestru din 2013, Marea Britanie a înregistrat un avans economic triplu (respectiv de 0,3%) faţă de cel al Germaniei (în condiţiile în care Franţa este în recesiune), iar rezultatele publicate par să confirme aşteptările optimiste ale autorităţilor de la Londra, care recent şi-au modificat pozitiv prognoza privind creşterea economică şi au coborât estimările referitoare la inflaţie", a arătat Cătălin Buşa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
 
Rezultate publicate astăzi, 21.05.2013, arata ca:
Rata anuală a inflaţiei în Regatul Unit, măsurată prin Indicele Preturilor de Consum, a fost în aprilie de 2,4%, faţă de 2,8% în perioada precedentă; tinta Băncii Angliei este de a avea o inflatie usor sub 2%.

Un raport difuzat de autorităţile britanice arată că preţurile caselor au crescut în martie cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, având astfel o evoluţie asemănătoare celei de luna trecută.

Alte rezultate recente privind economia britanică au arătat că sectorul de construcţii, desi încă în scădere, dă semnale privind reluarea cresterii, iar producţia industrială a crescut în martie si februarie; de asemenea, un indicator important pentru sectorul de servicii a evoluat pozitiv în aprilie.

Economia britanică a evitat recesiunea, înregistrând o creştere de 0,3% în primul trimestru din 2013. Comisia Europeană a prognozat pentru Marea Britanie o creştere economică de 0,6% în acest an si de 1,7% în 2014, în timp ce FMI estimează un avans de 0,7% în 2013 şi de 1,5% anul viitor.
 
Sunt rezultate care induc optimismul iar optimismul spriină mai departe creşterea. “Cel mai probabil se conturează un trend de crestere a economiei Marii Britanii, dar situaţia este delicată deocamdată, inclusiv din cauza relaţiilor sale comerciale cu Uniunea Europeană şi mai ales cu Zona Euro, care încă nu se poate desprinde de recesiune”, a precizat Cătălin Buşa.

Totuşi, exporturile companiilor britanice au crescut în ansamblu cu 4,9% în martie, creşterea de 10% către pieţele non-UE compensând scăderea exporturilor către Zona Euro; de asemenea, deprecierea Lirei sterline din acest an a ajutat exporturile britanice.

“Important este şi optimismul care începe să fie prezent în ceea ce priveşte şansele Marii Britanii de a înregistra o creştere economică sănătoasă în acest an; când investitorii, consumatorii şi firmele privesc cu optimism o anumită economie, acest sentiment acţionează ca o pârghie care sprijină o dată în plus mişcarea ascendentă a pieţei respective.

Următorul trimestru ne va arăta în mod clar dacă Marea Britanie va fi prima dintre marile economii ale UE care va intra pe un trend consistent de creştere”, a arătat Cătălin Buşa, conform comunicatului de presa primit la redactie.


 

Autor Redactia 22 Mai 2013, 11:42 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate