La Londra se lanseaza programul Columna lui Traian 1900 - O privire contemporană asupra a două milenii de istorie

De Alexandrina Iordache 11 Noiembrie 2013, 11:17 Externe
Programul „Columna lui Traian 1900: O privire contemporană asupra a două milenii de istorie", reprezintă primul proiect românesc de anvergură realizat în colaborare cu prestigiosul Muzeu Victoria & Albert, una dintre institutiile culturale cele mai cunoscute ale Londrei si cel mai mare muzeu de arte decorative şi design din lume.

Institutul Cultural Român din Londra si Muzeul Victoria & Albert (V&A) lansează programul care  cuprinde sase evenimente dedicate aniversării a 19 secole de la ridicarea, la Roma, a Columnei lui Traian, unul dintre cele mai importante monumente antice si o referintă esentială pentru istoria si identitatea românilor.

Programul comemorează si 140 de ani de la inaugurarea sălii Casts Court a muzeului londonez, în 1873, creată special pentru a găzdui o replică unică în Europa, în mărime naturală, a Columnei, achizitionată în timpul Reginei Victoria.

Programul „Columna lui Traian 1900. O privire contemporană asupra a două milenii de istorie" este realizat de către Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu Muzeul „Victoria & Albert”, cu sprijinul Ambasadei României la Londra.

Cele sase evenimente, derulate în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 în spatiile renumitului V&A, dar si la sediul ICR Londra, urmăresc să recupereze semnificatia celebrului monument atât din perspectivă istorică si identitară, cât si ca sursă de inspiratie pentru formele cele mai inovatoare ale artei contemporane.

Lansarea oficială a programului va avea loc la Muzeul Victoria & Albert, printr-o receptie precedată de interventii ale profesorului Martin Roth, directorul general al V&A, ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, d-lui Liviu Jicman, vicepresedinte al Institutului Cultural Român, si d-lui Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Programul începe joi, 21 noiembrie 2013, la ICR Londra, cu vernisajul expozitiei de fotografie „Columna”, realizată de ICR Londra în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, cuprinzând 125 de imagini stereoscopice ale scenelor de luptă de pe reliefurile monumentului si animatii 3D, sub semnătura arhitectului Matei Filip.

Expozitia va fi ilustrată de o lucrare audio inspirată de instrumente antice, creată special de artistul Rochiţe (Cătălin Matei), si va fi deschisă de către dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a României.

După vernisaj, va avea loc o proiectie specială a filmului „Columna”, regizat de Mircea Drăgan în 1968, în prezenta starului britanic Richard Johnson, titularul unuia dintre rolurile principale alături de Antonella Lualdi, Amza Pellea si Ilarion Ciobanu, care va discuta cu publicul despre experienta filmărilor de acum 45 de ani de la Brasov si despre ce a însemnat acest rol în cariera sa.

Pe 22 noiembrie, în sala replicilor în mărime naturală de la Muzeul V&A, artistii Dreamrec (Silviu Visan) si Rochiţe (Cătălin Matei) vor oferi publicului un spectacol live de proiectii video (3D mapping, proiecţii video, lasere) si muzică electronică, re-imaginând, cu ajutorul celor mai noi tehnologii, tumultul războaielor dacice si fascinantele povesti imortalizate în piatră pe Columnă, într-o reinterpretare actuală si originală a unuia dintre cele mai impresionante vestigii ale Antichitătii.

Spectacolul va fi precedat de proiectia unui scurt documentar despre istoria Columnei, produs de Muzeul Victoria & Albert, cu un comentariu voice-over de Dan Snow, cunoscutul prezentator BBC. Proiectul celor doi artişti este prima prezentă românească, de mare vizibilitate, din programul acestui muzeu de reputaţie globală. Spectacolul va fi reluat în cadrul „Serilor deschise" de la V&A, un foarte popular program permanent ce atrage mii de vizitatori, pe 6 decembrie 2013 şi 24 ianuarie 2014.

În cadrul aceluiaşi program, pe 23 noiembrie 2013, istoricul Ernest Oberländer-Târnoveanu si interlocutorii săi britanici, experti în istorie romană, vor discuta la V&A despre etnogeneza românilor, precum si despre valoarea istorică, artistică si educativă a Columnei si a replicilor existente la muzeele din Londra si Bucuresti.

Sursa: Institutul Cultural Roman

 

Autor Alexandrina Iordache 11 Noiembrie 2013, 11:17 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate