In ce firme europene a investit Gaddafi

De Mihai Vintilă 25 August 2011, 23:34 Externe
Sub conducerea fostului lider Gaddafi statul libian prin intermediul Libyan Arab Foreign Investment Company (Lafico) a cumpãrat de-a lungul anilor pachete importante de actiuni. In general datoritã legãturilor politice traditionale din anii 80 Gaddafi a preferat sã cumpere actiuni la companii italiene.
   
Cea mai rãsunatoare participare pe care statul libian sub Gaddafi a avut-o a fost la Juventus Football Club. Datoritã însã unor factori economici dictatorul a preferat sã vanda acea participare înlocuind-o cu una la ENI.
   
Prin intermediul Lafico statul libian este azi detinãtorul unor pachete importante de actiuni la Finmeccanica, una din cele mai mari companii italiene din domeniul ingineriei mecanice, la UniCredit – printre cele mai mari grupuri bancare din lume, la Banca di Roma – o altã bancã importantã intalianã si nu în ultimul rând la ENI- puternicã companie petrolierã mondialã la care statul italian are participarea majoritarã.
   
Trebuie deasemenea mentionat cã toate aceste companii controleazã la rândul lor alte companii iar influenta libianã se extinde si acolo.
   
In afara Italiei libienii mai controleaza pachete de actiuni minoritare la compania Pearson publisherul celebrului ziar britanic Financial Times precum si la companii de mai mica amploare din Spania.
   
Importantã în contextual European al gazelor e participatia de 50% pe care libienii o au la Greenstream principala conductã care leagã câmpurile petroliere libiene cu Sicilia.
   
Nu trebuie uitata in acest context participatiile altui fond de investitii destinat Africii prin intermediul cãruia Libia în timpul lui Gaddafi a preluat controlul mai multor companii din continental negru.
   
Majoritatea acestor participatii au fost înghetate momentan. Intrebarea este cine le va controla dupã Gaddafi?


 

Autor Mihai Vintilă 25 August 2011, 23:34 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate