Gazoductul Iasi-Ungheni va fi inaugurat de premierii Ponta si Leanca

De AmosNews 25 August 2014, 21:56 Externe
Premierul Victor Ponta si omologul sau din Republica Moldova vor inaugura, miercuri, gazoductul Iasi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul României o va face în Republica Moldova.

Ponta a anuntat, luni, ca la Chisinau va lua parte la manifestarile dedicate Zilei Independetei Republicii Moldova si va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conecteaza energetic cele doua tari. Cei doi premieri vor trece în revista, cu acest prilej, proiectele bilaterale si vor vizita o gradinita construita din fonduri alocate de România.

Conducta de gaze dintre România si Republica Moldova va putea transporta în urmatorii ani între 1,5 si 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze rusesti ale Moldovei, iar primele livrari sunt estimate sa aiba loc în jurul datei de 25 august.

"Proiectul pe partea româneasca a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Pâna la 15 august va fi finalizat si pe partea moldoveneasca. Apoi vor fi câteva zile de proba. În jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz între cele doua tari", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

România produce anual, în special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, si importa anual din Federatia Rusa alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Republica Moldova, fara regiunea separatista Transnistria, importa anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de înca 1 miliard de metri cubi pe an.

Înainte de începerea livrarilor de gaze este necesar ca Transgaz Medias (TGN) si compania nou înfiintata Vest Moldo Transgaz din Republica Moldova sa încheie un acord de operare. De asemenea, este necesar ca firme românesti si Republica Moldova sa încheie acorduri comerciale de vânzare-cumparare a gazelor.

Lucrarile la gazoductul dintre România si Republica Moldova pe ruta Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.

România exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici.

 

Autor AmosNews 25 August 2014, 21:56 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii