Au fost evacuati din Libia 409 cetateni români

De AGERPRES 28 Februarie 2011, 22:36 Externe
Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca pâna în prezent au fost evacuati din Libia 409 cetateni români, precum si 41 de cetateni din alte state membre ale Uniunii Europene. Astazi, 28 februarie 2011, sunt în curs de desfasurare, în paralel, mai multe actiuni având ca finalitate evacuarea a circa 200 de cetateni români care se mai afla înca în Libia.

Operatiunile de evacuare a cetatenilor români din Libia sunt coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Pentru cresterea eficientei demersurilor întreprinse sunt folosite, fara exceptie, toate solutiile de evacuare terestre, maritime sau aeriene, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana.
Un grup de 29 de cetateni români a fost îmbarcat de consulul României de la Tripoli pe o cursa MALEV, prin utilizarea posibilitatilor existente în procesul de cooperare consulara europeana. Acestia au ajuns la Budapesta, de unde sunt transportati catre România cu un autocar pus la dispozitie de Ministerul Administratiei si Internelor.

Totodata, astazi 4 cetateni români urmeaza sa plece din portul Ras Lanuf cu destinatia Malta, la bordul unui feribot italian.
Cu ajutorul navei britanice HMS Cumberland au fost evacuati în cursul zilei de ieri, 42 cetateni români. Vasul urmeaza sa ajunga în Malta, în cursul zilei de astazi, 28 februarie 2011, de unde vor fi preluati de echipa consulara si transportati pe aeroportul din La Valetta pentru a fi îmbarcati în aeronavele militare românesti si a reveni în tara pe calea aerului.

Reamintim ca MAE mentine operational singurul punct de informare/asistenta si preluare a cetatenilor români si europeni în cadrul aeroportului La Valetta din Malta.
În continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetatenilor români care se afla în zone îndepartate, la distante mari de capitala Tripoli.

Astfel, în cursul diminetii, 79 de români de la Ghadames se îndreapta spre frontiera libiano-tunisiana. În acest sens, MAE a trimis un functionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin si asistenta în vederea evacuarii, pe cale terestra a grupului de cetateni români. Consulul României de la Tunis este în drum spre punctul de frontiera de la granita dintre Tunisia si Libia pentru a acorda sprijin si asistenta consulara si pentru a solutiona problematica documentelor de calatorie.
Pentru cetatenii români de la Sarir Wellfield si Sarir Plant (total 94), compania angajatoare organizeaza, în cursul zilei de astazi un convoi catre Egipt. Conform precizarilor companiei acestia vor fi ulterior, repatriati pe cale aeriana.

MAE recomanda tuturor cetatenilor români care se mai afla în Libia sa paraseasca aceasta tara.
MAE tine legatura permanent cu cetatenii români aflati înca în Libia, cu familiile acestora din România, precum si cu firmele angajatoare.

În continuare,în cadrul Departamentului Consular functioneaza, în regim permanent, celula de criza, cetatenii românii având posibilitatea contactarii 24/24 linia telefonica +4021.319.21.37.

 

Autor AGERPRES 28 Februarie 2011, 22:36 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii