Ucraina | Modificări în sistemul fiscal pentru a susține războiul

De Frimu Ghinea 16 Martie 2022, 09:18 Externe

Primul ministru al Ucrainei, Denis Shmygal, a anunțat că un nou sistem fiscal va începe să funcționeze în Ucraina. Scopul este de a crea un suport economic puternic care să ofere armatei ucrainiene provizii.

Noul model fiscal presupune libertate maximă pentru afaceri:
- impozitele vor fi reduse;
- toate reglementările actuale sunt eliminate pentru companii cu cifre de afaceri până la 10 miliarde de grivne (aprox. 158 mil lei);
- accesul la finanțare este facilitat;
- relaţiile de muncă sunt liberalizate

În loc de TVA și impozit pe venit, antreprenorii vor plăti doar 2% din cifra de afaceri. Firmele mici vor plăti un impozit de bază voluntar. CAS pentru cei aflați pe front va fi plătit de stat. Din 24 februarie 2022 până la sfârșitul anului, plătitorii sunt scutiți de plata pentru terenuri în teritoriile în care au loc ostilități. TVA nu va fi plătită pentru bunurile distruse în timpul războiului, precum și transferate în scopuri de apărare. Va fi eliminată acciza la combustibil, iar cota de TVA la aceste articole va fi redusă de la 20% la 7%.

Fermierii pot obține deja împrumuturi la dubânda de 0%, iar statul garantează băncilor 80% din suma unui astfel de împrumut.

Rada (parlamentul ucrainian) s-aîntruinit în seara de 15 martie și a votat prin proiectul de lege 7137d măsurile prezentate mai sus.

 

Autor Frimu Ghinea 16 Martie 2022, 09:18 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii