Asociatia România vie solicita convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni

De Redactia 17 Martie 2014, 13:36 Externe

Noi, Asociatia ROMâNIA VIE, fondata de un grup de protestatari din Bucuresti, Piata Universitatii 2012/2013- zona Arhitectura, care are drept scop apararea drepturilor omului, protejarea patrimoniului natural, cultural, istoric, arheologic si paleontologic, promovarea cauzelor si obiectivelor civice, culturale si ecologice, refomarea societatii românesti, propunerea de politici publice având ca obiect toate materiile enumerate anterior, am luat act cu un puternic sentiment de solidaritate de scrisoarea deschisa adresata autoritatilor române în data de 31 ianuarie 2014 de catre Asociatia National-Culturala „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odessa (Ucraina) prin care se solicita „convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, în baza art. 8 din Legea nr. 299/2007”.

Raspundem în acest fel apelului adresat la finalul scrisorii deschise a acestei organizatii reprezentative a românilor din sudul Basarabiei istorice: „Apelam la organizatiile reprezentative ale românilor de pretutindeni sa sustina demersul Asociatiei “Basarabia” de implementare neconditionata a legislatiei românesti în vigoare într-un domeniu care ne priveste direct”.

Sustinem asadar si reiteram cererea Asociatiei National-Culturale „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odessa privind convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, care „procedura ar fi trebuit demarata înca din anul 2007, de când ar fi trebuit sa aiba un sediu si sa fie aleasa componenta organelor de conducere si alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni ca organism cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile art. 1 alin.(3), (6), art.6 si 7 din Constitutia României si cu scopul legii nr. 299/2007”.

Solicitarea românilor din Bugeac este cu atât mai stringenta cu cât Regiunea Odessa, dar si celelalte regiuni ale Ucrainei aflate la est de Nistru si la nord de Marea Neagra unde traiesc si etnici români sunt direct amenintate în cazul unei eventuale escaladari a ostilitatilor declansate de Federatia Rusa împotriva Ucrainei sau a actiunilor violente ale separatistilor rusofoni, astfel cum arata toate estimarile analistilor militari si politici publicate în mass media.

De asemenea nu trebuie sa uitam nici de numerosii etnici români din Regiunile Cernauti si Transcarpatia, precum si din orasul Kiev, care chiar daca nu sunt în acest moment la fel de direct amenintati, se pot gasi în situatia de resortisanti ai unei tari aflata în stare de razboi sau de razboi civil.

Convocarea cât mai urgenta a Congresului Românilor de Pretutindeni este importanta si pentru România, nu numai prin prisma obligatiei morale si constitutionale de a proteja drepturile si interesele minoritarilor români din Ucraina si din lume în general, dar si prin input-ul pe care reprezentantii unor minoritati românesti din jurul granitelor îl pot da în legatura cu starea de fapt din statele de care apartin.

Sa nu uitam ca Serbia are o relatie traditionala cu Rusia si mari nemultumiri fata de cum a fost tratata de Occident în anii 1990 si ca Ungaria, care în ultimii câtiva ani este scena resuscitarii unui nationalism agresiv de tipul celui din anii 1930 si principala sursa de instabilitate secesionista din Europa Centrala, a facut pasi importanti în apropierea economica si politica de Federatia Rusa.

Alexandru Surcel
Presedinte.

 

Autor Redactia 17 Martie 2014, 13:36 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate