NATO va efectua zboruri de recunoaștere deasupra României și Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina

De AGERPRES 10 Martie 2014, 22:13 Externe

NATO va trimite avioane de recunoaștere AWACS deasupra României și Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, citat de agențiile Reuters și AFP.  Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

Aceste zboruri vor permite NATO să-și ”consolideze capacitatea de monitorizare a situației” din Ucraina și ”se vor desfășura exclusiv deasupra teritoriilor statelor membre” NATO, deci nu vor pătrunde în spațiul aerian ucrainean, a precizat oficialul citat. De asemenea, avioanele care vor fi mobilizate de NATO ”vor efectua misiunile pornind de la bazele Geilenkirchen, din Germania, și Waddington, din Marea Britanie”, a adăugat el. Zborurile vor începe în curând și vor dura atât timp cât va fi nevoie, a mai menționat purtătorul de cuvânt.

Desfășurarea lor ”este o acțiune fundamentată și responsabilă” și corespunde deciziei luate săptămâna trecută de ambasadorii NATO de a spori acțiunile de monitorizare în țările membre care se învecinează cu Ucraina, a mai indicat oficialul NATO.

”Zborurile acestor aparate deasupra teritoriilor statelor NATO reprezintă ceva obișnuit”, dar anunțarea publică a unor astfel de misiuni este un fapt excepțional, a declarat un diplomat căruia AFP nu-i divulgă identitatea. ”Dar nu este absolut deloc vorba despre o sporire a tensiunii” și statele occidentale fac apel la o soluționare a crizei pe cale pașnică, a adăugat acesta.

NATO dispune de o flotă de 17 avioane Boeing E-3A AWACS (Airborne Warning and Control System), dotate cu echipamente electronice avansate de producție americană și care permit supravegherea spațiului aerian pe o rază superioară radarelor amplasate la sol.

O reuniune extraordinară a NATO pe tema crizei din Ucraina s-a desfășurat pe 4 martie la cererea Poloniei, care a invocat articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic, articol ce menționează că statele semnatare ”vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre ele”.

După această reuniune, Statele Unite au decis să trimită încă 6 avioane de vânătoare F-15 la o bază din Lituania, pe lângă cele 4 aparate deja dislocate acolo, pentru a asigura protecția spațiului aerian al celor trei țări baltice, care nu dispun de o aviație militară capabilă să-și asume integral această misiune.

De asemenea, potrivit unui anunț difuzat duminică de Ministerul polonez al Apărării, Statele Unite vor trimite în Polonia o unitate compusă din 12 avioane de vânătoare F-16, avioane de transport și 300 de soldați, pentru a participa la exerciții militare comune.

 

Autor AGERPRES 10 Martie 2014, 22:13 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate