Ministrul Informaţiei din Guvernul ucrainean, Tetyana Popova: Nu sunt de acord cu atacurile la adresa jurnaliştilor şi a libertăţii de exprimare pe care le practică organizaţii politice şi politicieni.

De Redactia 05 August 2016, 09:07 Externe

Ministrul Informaţiei din Guvernul ucrainean, Tetyana Popova, a anunţat că-şi depune demisia din înalta funcţie din cauza „atacurilor la adresa jurnaliştilor şi a libertăţii de expresie”, anunţă Radio „Europa liberă”. În cadrul unui interviu prin care şi-a explicat gestul, oficialul de la Kiev a detaliat faptul că demisia sa este legată de scurgerile masive de date personale ale ziariştilor, inclusiv date ale ministrului, pe un website obscur: „Demisionez. Nu sunt de acord cu atacurile la adresa jurnaliştilor şi a libertăţii de exprimare pe care le practică organizaţii politice şi politicieni. Nu pot tolera nici absenţa reacţiilor la acest gen de atacuri. În semn de protest, părăsesc Guvernul, dar voi continua să lupt ca voluntar şi cetăţean pentru ideile lansate de «Maidan», pentru democraţie, pentru tot ceea ce compatrioţii noştri susţin în prima linie”.


Interesant de menţionat este faptul că website-ul intitulat „Peacekeeper” şi-a argumentat devoalarea de date personale prin afirmaţia că 4.500 de jurnalişti ar fi colaborat cu separatiştii susţinuţi de Rusia. Site-ul a dispărut aproape imediat după scurgerea datelor, care conţineau inclusiv numere de telefon şi adrese de e-mail, dar a reapărut câteva săptămâni mai târziu. Asta deşi operaţiunea pe care a pus-o la punct a stârnit aspre reacţii atât în Ucraina, cât şi peste hotare, inclusiv la nivelul G7, de unde a venit mesajul că ceea ce a făcut „Peacekeeper” contravine „literei şi spiritului legislaţiei ucrainene” . În urma faptului că nu s-a înregistrat nicio măsură de pedepsire a celor care i-au pus pe ziarişti în postura de a primi ameninţări la telefon şi prin poşta electronică, Popova a decis că nu mai poate face parte din Executivul de la Kiev: „Am mers la un investigator de poliţie şi m-a întrebat ce problemă este cu expunerea datelor ziariştilor, din moment ce aceştia au voie să publice documente gen Panama Papers” (în care figurează şi politicieni ucraineni, apărând chiar numele preşedintelui Poroşenko!). „Aşa că am demisionat. Dacă rămâneam, ar fi însemnat că eram de acord ciu aşa ceva”, a conchis fostul ministru.

Roxana Istudor
sursa UZP

 

Autor Redactia 05 August 2016, 09:07 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii