Gorbaciov : constată o pierdere catastrofală a încrederii în relațiile dintre Rusia și Occident

De AGERPRES 12 Ianuarie 2015, 08:17 Externe

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov consideră că extinderea frontierelor NATO spre Est a destabilizat securitatea în Europa, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute publicației Der Spiegel, citată de TASS.

'Extinderea blocului (nord-atlantic) spre Răsărit a distrus structura securității europene, stipulată în Actul final de la Helsinki din 1975. Aceasta este o întoarcere cu 180 de grade de la Charta de la Paris din 1990, care a pus capăt războiului rece ', a declarat primul și ultimul președinte al URSS.

El constată o 'pierdere catastrofală a încrederii' în relațiile dintre Rusia și Occident. 'În cazul în care, în actualele condiții tensionate, cineva își va pierde cumpătul, nu vom supraviețui în anii următori', a avertizat Gorbaciov.

Întrebat dacă un război de amploare ar putea izbucni din nou în Europa, fostul lider sovietic a răspuns:'Nici prin cap nu ar trebui să ne treacă așa ceva. Un astfel de război s-ar transforma în mod inevitabil într-un conflict nuclear'.

Fostul lider al URSS consideră inoportună excluderea Rusiei din G8. 'A fost o greșeală excluderea Rusiei din G8. Aceasta amintește de o vendettă și nu duce nicăieri. Sancțiunile nu pot fi un instrument dacă ne dorim să menținem relații exemplare', a afirmat Mihail Gorbaciov, amintind de nivelul de cooperare între Moscova și Berlin din anii 1990 și 2000.

'După căderea zidului, Rusia și Germania au făcut pași importanți pentru îmbunătățirea relațiilor. În niciun caz, acestea nu ar trebui distruse', a pledat el, opinând că, în prezent, în Germania s-ar părea că a început un concurs — cine va acționa mai dur față de Rusia.

"Mulți politicieni din Germania doresc să ia parte la o nouă divizare a Europei", a spus Gorbaciov, continuând: 'Germania a mai încercat o dată să-și extindă sfera de influență în Est în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. De ce fel de lecție mai are nevoie?' .

Referitor la Crimeea, fostul lider sovietic a spus:'Noua Germanie vrea să intervină peste tot. Chiar dacă referendumul a avut unele lacune, nu ar trebui să existe nicio îndoială că oamenii de acolo și-au exprimat clar și fără ambiguități dorința de a fi parte a Rusiei".

În finalul interviului, Mihail Gorbaciov invită țările europene, în special Germania, să restabilească vechile relații cu Rusia, care s-au deteriorat din cauza rolului Moscovei în criza ucraineană. El critică din nou regimul lui Vladimir Putin pentru autoritarism și corupție, exprimându-și speranța în renașterea țării: 'În țară a apărut o nouă generație, care a crescut în condiții total diferite de cele din perioada sovietică . Este imposibil să întorci timpul înapoi'.

 

Autor AGERPRES 12 Ianuarie 2015, 08:17 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii