Chisinau : Aici nu e Crimeea. Informatii de la miting si scrisoarea adresata lui Putin.

De Frimu Ghinea 07 Aprilie 2014, 17:00 Externe
Miting anti - Putin Chisinau O mie de participanți ai societății civile au ieșit în stradă pentru a preveni repetarea în Republica Moldova a scenariului aplicat de ruși în Ucraina.  „Nu vrem trupe rusești la Chișinău, refuzăm să fim complici la agresiunea care se pregătește în laboratoarele Kremlinului și vom lupta pentru păstrarea suveranității Republicii Moldova. Nu vom permite transnistrizarea pământului nostrum. Aici nu e Crimeea”, a declarat copreședintele mișcării civice, Anatol Ursu.

"Evenimentul la care au participat și reprezentanți ai Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, ai Asociaţiei veteranilor războiului din 1992 Tiras-Tighina și ai Platformei unioniste Acțiunea 2012, nu lezează interesele cetățenilor ruși, el vine pe fondul politicii expansioniste promovate de fostul KGB-ist Vladimir Putin. Dacă armata rusă va începe ofensiva în Republica Moldova, atunci și minoritarii ruși, și cei urcaineni, și găgăuzii vor avea de suferit. Gloanțele nu fac diferența", a menționat Dinu Plîngău, copreședintele Mișcării Civice TINERII MOLDOVEI. 

O poziție fermă a autorităților și a societății civile din Republica Moldova împotriva presiunilor și șantajului Federației Ruse, protecție internațională pentru populația din întreg teritoriul Republicii Moldova și retragerea trupelor de ocupație rusești din regiunea transnistreană sunt cele trei aspecte solicitate de participanții la marșul ,,Aici nu e Crimeea”.

Organizatia Tinerii Moldovei a inaintat un mesaj presedintelui Federatiei Ruse - Vladimir Putin pe care il redam mai jos: 

"Stimate domnule Președinte,

Noi, un grup de cetățeni moldoveni, aflați astăzi în fața Ambasadei țării pe care o conduceți, vrem să vă spunem că Republica Moldova nu e Crimeea și că nu vom accepta cu capul plecat repetarea scenariului pe care l-ați aplicat în Ucraina.  

Am ieșit în stradă pentru a vă reaminti că au trecut peste 15 ani de când Federaţia Rusă s-a angajat, atât pe plan bilateral, cât şi multilateral, la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, să-şi retragă trupele și munițiile de pe teritoriul statului nostru. Din păcate, însă, soldații ruși continuă să se afle în raioanele de est ale Republicii Moldova, violând normele de drept internaţionale şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran şi independent al statului nostru.

În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, solicităm retragerea neîntârziată și necondiționată a trupelor rusești şi a muniţiilor staţionate în regiunea transnistreană, cu respectarea prevederilor dreptului internațional și a angajamentelor Federației Ruse în fața partenerilor săi. 

Vrem să fim liberi, să trăim într-un stat fără armată de ocupaţie. Vrem ca Dvs. și restul clasei politice de la Kremlin să înțeleagă și să accepte că Republica Moldova este un stat independent, cetățenii căruia vor să își decidă singuri viitorul. Vrem să încetați presiunile asupra cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană, supuși unei terorizări continue din partea separatiștilor transnistreni pe care continuați să îi încurajați, din nefericire.

Noi am fost mereu un popor pașnic, fără experiențe de cotropire și anexări de teritorii străine. Vom rămâne la fel, sperând că vom putea avea relații de bună vecinătate cu Federația Rusă.

TINERII MOLDOVEI     
6 aprilie 2014"

Acestia i-au lăsat președintelui Vladimir Putin scrisoarea în cutia poștală a ambasadei Federației Ruse, cu mesajul ,,Aici nu Crimeea”. Ulterior s-au ars fotografii ale președintelui Putin, caricaturizat prin adăugarea unor trăsături ale dictatorului Hitler. 

 

Autor Frimu Ghinea 07 Aprilie 2014, 17:00 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii