Duminica seara au fost manifestatii la Atena

De AGERPRES 22 Iunie 2015, 09:40 Externe

Peste 7.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat duminică seară în centrul Atenei pentru a protesta față de politica de austeritate, în ajunul unui summit european de care depinde viitorul Greciei în zona euro, transmite AFP.

Manifestanții au primit vizita unor personalități din cadrul partidului la putere Syriza, ca președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piață împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: "Dacă nu-i oprim (pe creditori), ei nu se vor opri", "Nu monedei euro" sau "Nu puteți șantaja poporul, țara nu e de vânzare".

Creditorii Greciei — UE, BCE, FMI — "îmi omoară speranțele și visele și vreau ca prim-ministrul nostru să știe că suntem alături de el. În această seară (duminică) și mâine (luni), el , dar nu e singur, dansăm împreună cu el", a explicat Dimtra Skiahou, în vârstă de vreo 50 de ani, angajată în sectorul privat.

"În această seară manifestăm contra politicii de austeritate. Sprijinim guvernul ca să obțină cel mai bun acord posibil pentru greci. Un acord care să ne ducă pe calea dezvoltării economice și să ne permită să trăim cu demnitate. Altfel, nu folosește la nimic să trăim în Europa", a rezumat Panagiota Bleta, o scriitoare în vârstă de 40 de ani.

"Nu mai rezistăm în această situație. Nu doar din cauza violenței economice pe care (creditorii) ne-o administrează, dar și a violenței psihologice la care ne supun", a adăugat ea.

Costas, un pensionar, și-a manifestat convingerea că "Tsipras nu va da înapoi, pentru că altfel este decesul lui politic".

Miercuri, 7.000 de persoane au manifestat la Atena în sprijinul guvernului. A doua zi însă, aproape tot atâtea s-au adunat, de asemenea în fața clădirii parlamentului, pentru a cere ca guvernul Tsipras să nu își asume riscul ieșirii din zona euro.

Alte manifestații de sprijin în favoarea guvernului elen au avut loc la sfârșitul săptămânii în mai multe orașe din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam, în contextul în care luni seară, la Bruxelles, va avea loc un summit european excepțional văzut ca singura posibilitate ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată la sfârșitul lunii.

 

Autor AGERPRES 22 Iunie 2015, 09:40 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii