Volkswagen în vârful clasamentului mondial privind cercetarea si dezvoltarea

De Alexandrina Iordache 18 Noiembrie 2013, 16:59 Euro
Producătorul de automobile Volkswagen este cel mai mare investitor privat în domeniul cercetării si dezvoltării, la nivel mondial. Volkswagen se află în fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investitiilor în cercetarea si dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investitii de 9,5 miliarde EUR în 2012.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiintă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „În ceea ce priveste investitiile private în cercetare si dezvoltare, UE este încă în urma principalilor săi concurenti; există anumite semne îngrijorătoare în aceste ultime rapoarte. În ciuda rezultatelor pozitive obtinute de companii din UE foarte performante care activează în sectoare industriale importante precum cel al automobilelor, avem în continuare performante prea slabe în sectoarele de înaltă tehnologie, precum biotehnologia si software-ul.”

În ansamblu, întreprinderile cu sediul în UE (527 de societăti) au intensificat investitiile în cercetare si dezvoltare cu 6,3%, putin peste cresterea înregistrată în medie de cele 2 000 de întreprinderi care figurează în tabloul de bord (+ 6,2%).

Cu toate acestea, la fel ca si anul trecut, întreprinderile au rămas în urma omoloagelor lor din SUA (+ 8,2%). Societătile din UE au înregistrat, de asemenea, niveluri de performantă variabile în functie de sector – s-au observat cresteri puternice ale investitiilor în cercetare si dezvoltare pentru anumite sectoare, dar si stagnare sau declin în altele.

Întreprinderile care au făcut obiectul sondajului aferent tabloului de bord mentionat preconizează că investitiile lor în cercetare si dezvoltare vor creste în medie cu 2,6% pe an în perioada 2013-2015, ceea ce reprezintă o diminuare a asteptărilor în comparatie cu anul precedent.

Locul al doilea în clasament este ocupat de Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investitie de 8,3 miliarde EUR. Printre primele 10 întreprinderi din clasament se numără si cinci societăti cu sediul în Statele Unite (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson si Pfizer), două cu sediul în Elvetia (Roche si Novartis) si o societate din Japonia (Toyota).
   
Companiile cu sediul în UE care activează în sectorul automobilelor si al componentelor auto au înregistrat o crestere puternică a investitiilor în cercetare si dezvoltare (+ 14,4%, în timp ce omoloagele lor americane au înregistrat o scădere cu 2,6%). De asemenea, întreprinderile din UE au avut performante mai bune decât cele americane în sectorul ingineriei industriale (+ 12,3% fată de + 9,4%), precum si în industria aerospatială si de apărare (+ 9,5% fată de -1,3%).

Întreprinderile din UE care activează în sectorul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) au obtinut rezultate variabile; astfel, cele din domeniul software-ului si al serviciilor informatice au avut performante bune (+ 14,2%), dar cele din sectorul echipamentelor informatice au înregistrat o scădere (-2,3%). În schimb, societătile cu sediul în SUA au înregistrat rezultate bune în ambele sectoare (+ 12,6% si + 14,8%).

Sursa: Comisia europeana


 

Autor Alexandrina Iordache 18 Noiembrie 2013, 16:59 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii