Un continent conectat: crearea unei pietei unice a telecomunicatiilor

De A.Frangu 09 Septembrie 2013, 08:55 Euro
Consiliul european de primăvară (2013) a cerut Comisiei Europene să prezinte "măsuri concrete pentru crearea pietei unice a telecomunicatiilor cât mai repede posibil", înainte de întrunirea Consiliului european de toamnă din luna octombrie.

Comisia va adopta o propunere legislativă care va transforma în realitate două principii cheie ale Tratatului UE: libertatea de a oferi si libertatea de a beneficia de servicii digitale oriunde în Uniunea Europeană.

Pachetul se bazează pe directiva-cadru privind comunicatiile electronice din 2009 si va elimina eventualele blocaje si obstacole din calea creării unei piete unice pentru cele 28 de piete nationale de telecomunicatii din Europa, mentinând în acelasi timp echilibrul necesar pentru ca toate părtile interesate să fie câstigătoare.

Pachetul legislativ care va fi adoptat va favoriza interconectarea continentului european, sporindu-i competitivitatea, si va crea un sector digital sustenabil si locuri de muncă în domeniu.

Pachetul legislativ va usura viata consumatorilor pentru că acestia vor putea beneficia de dispozitivele si de serviciile digitale pe care le apreciază; de asemenea, întreprinderile si antreprenorii europeni vor putea crea mai usor viitoarele locuri de muncă în sectorul digital. Eliminarea tarifelor de roaming si garantarea "neutralitătii internetului" sunt cele mai importante schimbări în favoarea cetătenilor.

Retelele de telecomunicatii reprezintă coloana vertebrală a economiei digitale si o componentă cheie pentru viitorul industriei de resort europene, dar sunt într-o stare proastă. Desi există o crestere importantă a cererii de servicii digitale (în special de date), veniturile sunt în scădere, capitalizarea pietei este redusă, investitiile nete făcute de anumiti operatori stagnează, în timp ce altii se confruntă cu un nivel ridicat al datoriilor.

Slaba performantă a sectorului telecomunicatiilor afectează întreg ecosistemul digital (inclusiv producătorii de echipamente si companiile care furnizează servicii de internet din Europa). De asemenea, sunt afectate domenii care depind din ce în ce mai mult de conectivitate, cum ar fi sectorul automobilelor (masinile conectate la internet), constructia de dispozitive inteligente, vânzările cu amănuntul sau cu ridicata, serviciile de logistică si cele medicale.

În cazul unor conditii favorabile, ecosistemul digital creste cu rapiditate si creează locuri de muncă; stimulează inovarea si activitatea comercială în cadrul sistemului economic, printr-o productivitate sporită, eficientă si venituri.

Veriga lipsă din ecosistemul digital este piata unică în sectorul telecomunicatiilor, care ar conduce la cresterea permanentă a PIB-ului cu aproape 1% (comparativ cu nivelul înregistrat in 2010). Doar piata unică în sectorul telecomunicatiilor va dinamiza întregului ecosistem digital european si va plasa din nou Europa în fruntea clasamentului mondial.

Peste 4 din 10 companii sunt nemultumite de gradul de conectivitate oferit. Consideră serviciile slabe si vitezele prea mici, în detrimentul propriei competitivităti. Si consumatorii sunt nemultumiti de tarifele abuzive si nejustificate, informatiile confuze si dispozitivele care nu functionează.

Sursa: Amos


 

Autor A.Frangu 09 Septembrie 2013, 08:55 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii