UE va incepe negocierile de aderare cu Serbia si Muntenegru

De AmosNews 29 Martie 2012, 18:54 Euro
În trei rezoluţii adoptate Joi, Parlamentul European subliniază că UE ar trebui să înceapă negocierile privind aderarea Serbiei la UE, salută planurile de începere a negocierilor cu Muntenegru în Iunie şi recomandă celor cinci state membre ale UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru.

Serbia

Parlamentul salută decizia Consiliului din 1 martie de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la UE şi consideră că UE ar trebui să înceapă negocierile de aderare cât mai curând posibil, cu condiţia continuării reformelor ăn Serbia, ăn special ăn direcţia ăntăririi democraţiei şi a statului de drept.

Parlamentul rămâne ănsă preocupat de discriminarea minorităţilor din Serbia şi cere guvernului sârb să protejeze toate minorităţile şi să asigure respectarea drepturilor lor fundamentale, inclusiv accesul egal pe piaţa muncii şi reprezentarea corectă în instituţii. Parlamentul subliniază de asemenea faptul că mulţi solicitanţi sârbi de azil în UE aparţin minorităţilor etnice.

Rezoluţia subliniază importanţa continuării dialogului dintre Pristina şi subliniază importanţa deosebită a continuării dialogului. în acelaşi timp, Parlamentul îşi exprimă grava preocupare cu privire la ciocnirile dintre soldaţii NATO şi etnicii sârbi din nordul Kosovo în a doua jumătate a anului 2011.

Nu în ultimul rând, deputaţii subliniază necesitatea asigurării unor alegeri parlamentare şi locale corecte în data de 6 mai şi cere autorităţilor sârbe să nu organizeze alegeri locale în municipalităţile din nordul Kosovo.

Kosovo

Parlamentul cere celor cinci state membre ale UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru, notând că 88 de ţări au făcut-o deja.

Rezoluţia salută iniţierea unui dialog în problematica vizelor în ianuarie, pentru a contracara izolarea progresivă a cetăţenilor kosovari. Parlamentul aşteaptă de la Comisie să prezinte un plan privind liberalizarea vizelor în această primăvară, şi sprijină planul acesteia de a prezenta un plan de fezabilitate, în toamna anului 2012, pentru un acord UE-Kosovo de stabilitate şi asociere.

Deputaţii europeni îşi exprimă de asemenea speranţa că Comitetul Olimpic va permite atleţilor kosovari să ia parte la jocurile olimpice de la Londra.

Parlamentul consideră că provocările-cheie pentru Kosovo sunt întoarcerea refugiaţilor şi a persoanelor dislocate de la casele lor, lupta împotriva corupţiei şi remedierea situaţiei instabile şi tensionate din nord. Cere de asemenea reforme constituţionale şi electorale rapide.

Muntenegru

Parlamentul ia notă de progresul semnificativ realizat de Muntenegru şi salută decizia Consiliului European de a începe negocierile de aderare la UE în iunie. Deputaţii au apreciat de asemenea Muntenegru pentru rolul său în întărirea relaţiilor de bună vecinătate cu alte ţări din Balcanii de vest.

Rezoluţia subliniază însă necesitatea de a implementa reformele, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a crimei organizate şi adaugă că "aceste aspecte vor rămâne esenţiale de-a lungul procesului de aderare a Muntenegrului".

Deputaţii mai subliniază că femeile continuă să fie sever sub-reprezentate în Parlamentul Muntenegrului, în posturile guvernamentale de nivel înalt şi în poziţii de decizie în sectorul public şi cel privat. Rezoluţia încurajează autorităţile din Muntenegru să intensifice politicile de asigurare a egalităţii de gen şi să introducă principiul plăţii egale.

 

Autor AmosNews 29 Martie 2012, 18:54 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate