UE propune masuri si actiuni împotriva violentei armate

De Alexandrina Iordache 22 Octombrie 2013, 14:04 Euro
Luni, 21 octombrie 2013, Comisia a prezentat propuneri privind modul în care se poate reduce numărul actelor de violentă cu arme de foc în Europa. Aceasta identifică actiunile care trebuie întreprinse la nivelul UE, prin intermediul legislatiei, al activitătilor operationale, al formării si al fondurilor UE, pentru a face fată amenintărilor reprezentate de utilizarea ilegală a armelor de foc.

Cu aceeasi ocazie, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui sondaj Eurobarometru care arată că sase din zece europeni consideră de fapt că numărul infractiunilor care implică arme de foc ar putea să crească în următorii cinci ani; sondajul arată, de asemenea, că, în general, 55% din europeni doresc să se adopte reglementări mai stricte în ceea ce priveste persoanele cărora li se permite să detină, să cumpere sau să vândă arme de foc.

Comisia propune idei pentru a solutiona deficientele existente în UE, la nivelul întregului ciclu de viată al armelor, inclusiv producerea, vânzarea, detinerea, comertul, depozitarea si dezactivarea, respectând, în acelasi timp, traditia îndelungată privind utilizarea legală a armelor de foc, de exemplu, în cadrul tirului sportiv svânătorii.

Adoptarea unor norme comune mai stricte, la nivelul UE, privind modul în care pot fi dezactivate armele de foc ar putea garanta faptul că armele de foc scoase din uz rămân inoperabile.

Comisia va analiza posibilitatea unei abordări comune privind modalitatea de marcare a armelor cu un număr de serie în momentul fabricării, pentru a contribui la depistarea celor utilizate de infractori.
   
Este necesar să se ia în considerare elaborarea unor acte legislative ale UE, cu norme minime comune privind sanctiunile penale, pentru a se garanta că actele de violentă cu arme de foc sunt descurajate efectiv în toate statele membre si că nu există lacune juridice pentru traficanti.

Astfel de norme ar putea prevedea care dintre infractiunile comise cu arme de foc ar trebui să facă obiectul unor sanctiuni penale (fabricarea ilicită, traficul, stergerea sau modificarea, fără drept, a marcajelor, detinerea ilegală de arme de foc si intentia de a furniza arme de foc) si ar putea, de asemenea, specifica nivelului sanctiunilor care ar trebui impuse de către statele membre.

Reducerea numărului de acte de violentă comise cu arme de foc ar putea fi realizată, de asemenea, prin înăsprirea Directivei UE privind piata internă, în ceea ce priveste detinerea de arme în statele membre, de exemplu prin restrictionarea accesului la anumite modele de arme pentru uz civil deosebit de periculoase. Pentru a se găsi solutii concrete, vor fi analizate, de asemenea, procedurile privind acordarea de licente pentru arme.
   
Controalele privind comercializarea și fabricarea ilegală de arme de foc ar trebui să fie aplicate în mod adecvat. Comisia va colecta, de asemenea, mai multe informații cu privire la noile provocări tehnologice, cum ar fi vânzările online de arme sau imprimarea tridimensională a unor componente ale armelor de foc, dar și cu privire la modalitățile de reducere a riscului livrărilor ilegale de arme de foc prin intermediul serviciilor poștale.

Comisia va analiza, de asemenea, modul în care poate fi redus riscul de deturnare din țări terțe prin asistență tehnică, inclusiv prin întărirea sistemelor de control privind exportul de arme, eliminarea rutelor de contrabandă și o mai bună gestiune a stocurilor de arme militare.
   
Aceste propuneri vor fi discutate acum cu Parlamentul European, cu statele membre și cu părțile interesate, pentru a se evalua diferitele opțiuni, inclusiv acțiunile legislative.

Aceste priorități se bazează pe discuții cu autoritățile de aplicare a legii, pe opinii exprimate de victime ale actelor de violență comise cu arme de foc, de ONG-uri și de producători și distribuitori de arme autorizați, precum și pe rezultatele unui sondaj Eurobarometru și ale unei consultări publice.

sursa: Comisia europeana  


 

Autor Alexandrina Iordache 22 Octombrie 2013, 14:04 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate