Siguranta produselor arată că mai putine articole periculoase ajung pe piata UE

De Redactia 08 Mai 2012, 15:57 Euro
Consumatorii europeni doresc să se asigure că produsele – indiferent dacă provin din UE sau importate din tări terte - sunt sigure. Vestea bună este că, datorită cresterii eficacitătii sistemului de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare periculoase („RAPEX”) produsele periculoase sunt detectate mai repede si mai eficient si sunt eliminate mai prompt de pe piata UE. Acest proces implică un lant de activităti, inclusiv eforturile în amonte pentru detectarea riscurilor la sursă, o mai bună evaluare a riscului si cooperarea strânsă între autoritătile europene, în special vamale, pentru identificarea riscurilor la punctele de intrare.

John Dalli, comisarul responsabil pentru sănătate si protectia consumatorilor, a declarat: «Faptul că tot mai putine articole periculoase intră pe piata UE este o veste bună pentru consumatori. Dar trebuie să rămânem angajati astfel încât să putem aborda provocările lantului de aprovizionare global si să solutionăm orice probleme legate de siguranta produselor noi pe măsură ce acestea apar. Acesta este motivul pentru care consolidarea sistemului de „supraveghere continuă” prin consolidarea cooperării în interiorul UE si consolidarea cooperării cu partenerii internationali rămâne o prioritate-cheie».

Cu această ocazie, Irina Chiriţoiu, Director al Centrului European al Consumatorilor din Romania, a afirmat: „Actualul raport RAPEX semnalează că tot mai multe produse sunt detectate şi distruse înainte de a putea dăuna consumatorilor europeni. Autorităţile publice îşi asumă cu adevărat responsabilităţile atunci când este vorba de protecţia consumatorilor. Scopul sistemului RAPEX şi al altor mecanisme de siguranţă este de a garanta cetăţenilor europeni libertatea de a consuma fără griji, fără preocuparea de a distinge produsele sigure de cele periculoase.”

RAPEX : un sistem de alertare rapidă pentru protejarea consumatorilor din UE
RAPEX s-a maturizat considerabil din 2004 (când Directiva privind siguranța generală a produselor a fost transpusă în legislația națională). Statele membre au cheltuit până la 100 de milioane EUR și au angajat până la 6 000 de inspectori care să lucreze la aplicarea normelor de siguranță a produselor.

Toate statele membre au participat la sistemul RAPEX prin detectarea si notificarea de noi produse periculoase si prin asigurarea unor actiuni ulterioare adecvate. Tările cele mai active au fost Spania (189 de notificări), Bulgaria (162 de notificări), Ungaria (155 de notificări), Germania (130 de notificări) si Regatul Unit (105 notificări). Notificările trimise de aceste tări reprezintă 47% din toate notificările cu privire la produse care prezintă un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Îmbrăcămintea si textilele, jucăriile si autovehiculele sunt primele pe listă.

Îmbrăcămintea si textilele au fost produsele cel mai frecvent notificate (423 de notificări priveau riscul de sufocare si iritatii), urmate de jucării (324 de notificări privind, în special, riscul de înecare), autovehicule (171 notificări privind riscul de rănire), aparatele electrice (153 de notificări privind riscul de curentare) si produsele cosmetice (104 notificări privind riscuri de natură chimică), care reprezintă împreună 74% din toate notificările făcute în 2011 cu privire la produsele care prezintă un risc major.

 

Autor Redactia 08 Mai 2012, 15:57 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii