România, două cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul pieței interne și liberei circulații a mărfurilor

De Redactia 18 Februarie 2017, 14:28 Euro

Comisia a decis miercuri, 15 februarie, să trimită scrisori de punere în întârziere României È™i Ungariei, pentru că normele lor naÈ›ionale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole È™i alimentare contravin legislaÈ›iei UE. De asemenea, Comisia a trimis avize motivate României, precum È™i Ciprului, Finlandei È™i Irlandei, solicitându-le să transpună Directiva privind ambarcaÈ›iunile de agrement È™i motovehiculele nautice (Directiva 2013/53/UE).

În ceea ce priveÈ™te primul caz, marilor comercianÈ›i cu amănuntul li se cere, în România, să achiziÈ›ioneze cel puÈ›in 51% din produsele alimentare È™i agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaÈ›ie a mărfurilor.

AceeaÈ™i lege prevede, de asemenea, obligaÈ›ia comercianÈ›ilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le astfel decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE).

În conformitate cu dreptul UE, restricÈ›ionarea acestor libertăți este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puÈ›in restrictive.

În Ungaria, o nouă lege prevede obligaÈ›ia comercianÈ›ilor cu amănuntul de a aplica aceleaÈ™i marje de profit pentru produsele agricole È™i alimentare interne È™i pentru cele importate, în ciuda faptului că preÈ›ul produselor importate este condiÈ›ionat de fluctuaÈ›ii ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole È™i alimentare importate față de cele naÈ›ionale. Comisia È™i-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulaÈ›ii a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul privind funcÈ›ionarea Uniunii Europene, TFUE).

Nici România, nici Ungaria nu au furnizat dovada faptului că măsurile naÈ›ionale sunt justificate È™i proporÈ›ionale. Autoritățile ungare È™i române au acum la dispoziÈ›ie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

În cel de-al doilea caz, normele europene relevante se referă la construcÈ›ia, securitatea È™i alte cerinÈ›e pentru ambarcaÈ›iunile folosite în scopuri sportive sau recreative. Directiva trebuia să fie transpusă integral în legislaÈ›ia naÈ›ională până la 18 ianuarie 2016.

Cele 4 state membre menÈ›ionate nu au comunicat deocamdată Comisiei transpunerea deplină a normelor în legislaÈ›ia lor naÈ›ională. Ele au acum la dispoziÈ›ie două luni pentru a notifica transpunerea completă. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de JustiÈ›ie a UE.

 

Autor Redactia 18 Februarie 2017, 14:28 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii