Proiectele majore de infrastructură TEN-T sprijinite de UE

De Alexandrina Iordache 17 Octombrie 2013, 10:47 Euro
172 de proiecte care vor primi aproape 1,6 miliarde EUR reprezentând cofinantare UE în cadrul programului privind reteaua transeuropeană de transport (TEN-T), pentru îmbunătătirea infrastructurii de transport din toată Europa, au fost selectate de Comisia Europeana.

89 de proiecte selectate prin intermediul cererii de propuneri din cadrul programului multianual pentru 2012 si 83 de proiecte prin intermediul cererii de propuneri din cadrul programului anual pentru 2012 vor folosi acest sprijin financiar pentru a ajuta la realizarea retelei TEN-T, pornind de la studii preliminare pentru proiecte noi până la granturi complementare al căror scop este să sprijine initiativele de constructie în derulare, pentru toate modurile de transport.

Cererea de propuneri din cadrul programului multianual pentru 2012 a oferit finantare în valoare de 1,348 miliarde EUR pentru proiectele care finantează cele mai importante priorităti ale retelei TEN-T, cu accent pe sase zone modale:

- Managementul traficului aerian (ATM) - 3 proiecte selectate, finantare în valoare de 58,8 milioane EUR
- Sistemul European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS) - 14 proiecte selectate, finantare în valoare de 68,33 milioane EUR
- Sisteme inteligente de transport/Sistemul european de taxare electronică (ITS/EETS) - 2 proiecte selectate, finantare în valoare de 3,58 milioane EUR
- Autostrăzile maritime (MoS) - 13 proiecte selectate, finantare în valoare de 169,37 milioane EUR
- Servicii de informatii fluviale (RIS) - 4 proiecte selectate, finantare în valoare de 3,43 milioane EUR
- Proiecte prioritare (PP) - 53 de proiecte selectate (39 de proiecte noi, 14 proiecte în derulare), finantare în valoare de 1,044 miliarde EUR

Cererea de propuneri din cadrul programului anual pentru 2012 a oferit finantare pentru un număr mare de proiecte mai mici care acoperă diferitele moduri de transport. Cererea de propuneri respectivă a acordat o finanțare totală în valoare de 247,20 milioane EUR în patru domenii prioritare principale:

- Prioritatea 1 - Acccelerarea/facilitarea implementării proiectelor TEN-T (căi navigabile interioare, transport multimodal, maritim, feroviar si rutier) - 67 de proiecte selectate, finantare în valoare de 211,36 milioane EUR.
- Prioritatea 2 - Măsuri pentru promovarea inovării si a noilor tehnologii pentru infrastructura de transport - 6 proiecte selectate, finantare în valoare de 13,74 milioane EUR.
- Prioritatea 3 - Sprijin pentru parteneriatele de tip public-privat (PPP) si pentru instrumentele financiare inovatoare: 3 proiecte selectate, finantare în valoare de 5,75 milioane EUR.
- Prioritatea 4 - Sprijin pentru implementarea pe termen lung a TEN-T, pe anumite coridoare: 7 proiecte selectate, finantare în valoare de 16,35 milioane EUR.

Deciziile individuale de finantare vor fi adoptate treptat de Comisia Europeană pe parcursul lunilor octombrie si decembrie 2013. În cadrul zilelor TEN-T 2013 din Tallin, 32 dintre aceste decizii individuale vor fi înmânate ministrilor si secretarilor de stat care vor fi prezenti.

Proiectele vor fi monitorizate de Agentia Executivă TEN-T, în colaborare cu beneficiarii proiectelor din statele membre si sub auspiciile Directiei Generale Mobilitate si Transporturi a Comisiei Europene.

Sursa: Comisia Europeana/Romania


 

Autor Alexandrina Iordache 17 Octombrie 2013, 10:47 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate