Produse periculoase retrase de pe piață de Comisia Europeană

De Redactia 28 Martie 2015, 11:48 Euro

România se clasează în rândul statelor europene cu cele mai puține alerte rapide emise în legătură cu existența pe piață a unor produse nealimentare periculoase. În 2014, din totalul de 2.341 de alerte transmise, doar 21 au provenit din România. Spre comparație, în același interval de timp, Ungaria a emis 291 de alerte rapide, Germania 273 și Spania 272.

Aproape 2.500 de produse, de la jucării la autovehicule, au fost eliminate de pe piețe sau le-a fost interzisă introducerea în UE, deoarece erau periculoase pentru consumatori. China rămâne principala țară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă, 64% din numărul de notificări din 2014 făcând referire la produse din această țară.

„Fiecare produs din Europa trebuie să fie sigur pentru cetățenii noștri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie să fie retrase de pe piață cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alertă rapidă. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient în menținerea siguranței consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperării UE în beneficiul cetățenilor noștri”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
    
Context

Sistemul de alertă rapidă garantează faptul că informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate, oriunde în Europa, circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, se iau ulterior măsuri adecvate peste tot în UE (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale), iar consumatorii sunt informați. În 2014, s-au înregistrat în sistem 2.755 de astfel de măsuri.

Pagina de internet a Sistemului de alertă rapidă a atras aproximativ 2 milioane de vizitatori în 2014, iar noile instrumente de căutare permit consumatorilor și întreprinderilor să fie mai bine informați cu privire la detectarea produselor periculoase și la rechemarea lor.

Treizeci și una de țări (statele membre UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sunt în prezent incluse în sistem.

 

Autor Redactia 28 Martie 2015, 11:48 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii