Pitesti si-a depus candidatura pentru premiul Capitala europeană verde - 2016

De Alexandrina Iordache 08 Noiembrie 2013, 19:50 Euro
12 orase din 11 tări diferite si-au depus candidaturile la titlul de "Capitală europeană verde" în 2016. Orasele care si-au depus candidatura sunt: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franța), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitesti (România).

Câstigătorul va fi anuntat în luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeană verde din 2014.

Premiul „Capitala europeană verde” este acordat unui oras care ocupă o pozitie de lider în materie de management urban ecologic. Aceste orase urmăresc să instituie standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultând dorintele cetătenilor si promovând solutii inovatoare la provocările din domeniul mediului.

Anul acesta, pentru prima dată, au fost eligibile să candideze la titlul pentru 2016 orase din întreaga Europă având cel putin 100 000 de locuitori.

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Mă bucură numărul mare de candidaturi pentru premiul «Capitala europeană verde». Acest lucru arată angajamentul oraselor europene de a îmbunătăti calitatea vietii cetătenilor lor si calitatea mediului înconjurător. Initiativa «Capitala europeană verde» oferă o platformă pentru a împărtăsi cele mai bune practici, a face schimb idei si a da exemple altor orase. Le urez mult succes tuturor candidatilor din cadrul competitiei pentru 2016!”

Un grup de experti internationali va efectua o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ atenuarea si adaptarea la schimbările climatice; transporturile locale; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea durabilă a terenurilor; natura si biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deseuri produse si gestionarea acestora; gestionarea apei; tratarea apelor uzate; ecoinovarea si crearea durabilă de locuri de muncă; performanta energetică, precum si gestionarea integrată a mediului.
   
În 2014, orasele preselectionate vor fi invitate să îsi prezinte propunerile în fata unui juriu international, care va evalua cât sunt de dedicate să aducă îmbunătătiri constante în materie de mediu, precum si obiectivele lor viitoare.

Juriul va evalua, de asemenea, capacitatea oraselor respective de a comunica cu cetătenii si va examina totodată posibilitatea ca acestea să constituie un exemplu si să promoveze cele mai bune practici în alte orase europene.

Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de inspiratie pentru alte orase, experienta arată că orasul câstigător beneficiază de pe urma unei vizibilităti publice mai accentuate, care îi poate îmbunătăti reputatia si atractivitatea ca destinatie turistică sau ca loc în care oamenii vor să muncească si să trăiască.


 

Autor Alexandrina Iordache 08 Noiembrie 2013, 19:50 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate