Masuri suplimentare, in statele europene, pentru aliniere la normele europene privind detentia

De Alexandrina Iordache 07 Februarie 2014, 00:24 Euro
Un raport al Comisiei Europene analizeaza modul cum au fost transpuse in statele europene normele stabilite de comun acord pentru persoanele condamnate sau care urmeaza sa fie judecate în alta tara din UE, informeaza Reprezentanta Comisie Europene in România.

Redam comunicatul de presa:

Normele comune privind aspecte legate de deten?ie, adoptate în unanimitate de statele membre, au fost transpuse numai în aproximativ jumatate din cele 28 de tari ale UE, potrivit unui nou raport al Comisiei Europene. În raport se analizeaza transpunerea a trei decizii-cadru distincte ale UE, care vizeaza (1) transferul de detinuti, (2) masurile de probatiune si sanctiunile alternative si (3) ordinul european de supraveghere judiciara.

Conform acestor trei acte legislative, pedepsele cu închisoarea, deciziile de probatiune sau sanctiunile alternative si masurile de supraveghere judiciara în faza premergatoare judecatii pot fi executate într-o alta tara din UE decât cea în care o persoana a fost condamnata sau în care urmeaza sa fie judecata. Aceasta poate fi tara a carei cetatenie o detine, în care îsi are resedinta obitnuita sau o alta tara din UE cu care persoana are legaturi strânse.

Normele, convenite în unanimitate de statele membre între 2008 si 2009, ar fi trebuit sa fie transpuse pâna la 5 decembrie 2011, 6 decembrie 2011, respectiv 1 decembrie 2012. Pâna în prezent însa, doar 18 state membre au transpus decizia privind transferul de detinuti, 14 au transpus decizia privind masurile de probatiune si sanctiunile alternative si 12, ordinul european de supraveghere judiciara.

Normele au scopul de a îmbunatati încrederea reciproca între sistemele judiciare din tarile europene — un element esential pentru un spatiu european comun de justitie. Cele trei decizii-cadru sunt, de asemenea, instrumente importante de reintegrare sociala a detinutilor si de reducere a numarului de arestari preventive. Transpunerea corecta a acestora este esentiala.
   
Netranspunerea sau transpunerea cu întârziere a acestor norme de catre unele state membre este regretabila, întrucât deciziile-cadru au potentialul de a conduce la o reducere a pedepselor cu închisoarea impuse de instante în sarcina nerezidentilor. S-ar putea astfel reduce suprapopularea din închisori, îmbunatatindu-se si conditiile de detentie, si s-ar putea reduce resursele bugetare alocate la nivel national pentru închisori.

Prin urmare, Comisia solicita tuturor statelor membre care nu au actionat înca în acest sens sa ia rapid toate masurile necesare în vederea transpunerii complete a acestor acte legislative ale UE.

Raportul cuprinde o evaluare preliminara cu privire la stadiul transpunerii de catre statele membre a celor trei decizii-cadru. În acest raport nu se evalueaza modul în care sunt transpuse aceste norme, având în vedere faptul ca jumatate din statele membre nu le-au transpus înca.

Urmatoarele etape
În prezent, Comisia nu are competenta de a initia actiuni în constatarea neîndeplinirii obligatiilor în temeiul articolului 258 din TFUE în ceea ce priveste deciziile-cadru adoptate înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Începând cu 1 decembrie 2014, Comisia va putea sa initieze astfel de actiuni.

Prin urmare, raportul ofera o imagine de ansamblu a aspectelor în privinta carora statele membre trebuie sa ia masuri suplimentare în vederea alinierii legislatiei nationale.


 

Autor Alexandrina Iordache 07 Februarie 2014, 00:24 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii