Grecia a aderat la noile norme ale UE ce sprijină cuplurile internationale

De Alexandrina Iordache 21 Octombrie 2013, 17:16 Euro
Grecia si-a anuntat decizia de a se alătura celor 15 tări care au aderat deja la normele UE ce permit cuplurilor internationale să aleagă tara a cărei legislatie să se aplice în cazul divortului lor.
Noile norme, în vigoare din iunie 2012, concretizează pentru prima dată decizia statelor membre ale UE de a continua integrarea prin procedura de „cooperare consolidată”.

Cooperarea consolidată – introdusă prin Tratatul de la Nisa în 2001, dar neutilizată până la Comisia Barroso II – permite în prezent unui grup de cel putin nouă state membre să pună în aplicare măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord între cele 28 de state membre.

În cazul normelor privind divortul, această procedură a permis initial unui număr de 14 tări să convină, în 2011, asupra unui regulament, grup de tări căruia i s-au alăturat Lituania, în 2012 si acum Grecia.

Regulamentul vizează să ofere cuplurilor securitate juridică si să împiedice fenomenul de „prezentare precipitată la tribunal” si de forum shopping (căutarea instantei celei mai favorabile) în materie de divorturi, evitând, în acelasi timp, procedurile cu costuri mari, atât pe plan emotional, cât si pe plan financiar.

„Normele UE privind divorturile transfrontaliere au deschis o nouă cale de integrare europeană. Acestea au pus în practică inovatiile juridice ale Tratatului de la Lisabona, arătând calea de urmat în domenii în care lipsa unanimitătii bloca progresul” a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisarul UE pentru justitie.

„Este foarte încurajator să vedem că încă un stat a solicitat să participe la forma de cooperare consolidată care ajută cuplurile internationale ce trec printr-un divort. Cum libera circulatie a persoanelor le permite bărbatilor si femeilor din toată Europa să se întâlnească si să se îndrăgostească, trebuie să asigurăm securitatea juridică în caz de divort.”
   
Regulamentul privind legea aplicabilă divortului are drept scop să ofere asistentă partenerilor mai vulnerabili pe durata procedurilor de divort. Cuplurile internationale pot conveni în prealabil asupra legii care li s-ar aplica în caz de divort sau de separare de drept.

Atunci când un cuplu nu reuneste să ajungă la un acord în această privintă, judecătorii vor avea o formulă comună pentru a stabili tara a cărei legislatie se aplică. Regulamentul, care a intrat în vigoare la 21 iunie 2012, nu are niciun impact asupra legislatiei nationale privind divortul sau căsătoria si nici nu prevede adoptarea de norme care afectează dreptul material al familiei din statele membre.

În conditiile în care, în 2009, s-au înregistrat aproape 1 milion de divorturi în UE (date furnizate de Eurostat), această solutie vine în ajutorul cuplurilor de cetătenii diferite, al cuplurilor care locuiesc separat în tări diferite sau al cuplurilor care locuiesc împreună într-o tară diferită de tara lor de origine si le fereste de proceduri complicate, lungi si traumatizante.

Legislatia în materie de divort a oferit un exemplu pentru depășirea dezacordurilor dintre statele membre în alte domenii de politică în care s-a utilizat ulterior cooperarea consolidată: brevetul unitar al UE si propunerea privind o taxă pe tranzactiile financiare.
Sursa: Comisia Europeana

 

Autor Alexandrina Iordache 21 Octombrie 2013, 17:16 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate